Prima Liturghie in Notre-Dame dupa incendiu va fi celebrata sambata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prima Liturghie în Notre-Dame după incendiu va fi celebrată sâmbătă

[2019-06-13]
Notre Dame
13.06.2019, Paris (Catholica) - Prima Liturghie în Catedrala Notre-Dame din Paris de după incendiul din luna aprilie va avea loc sâmbătă seara, într-o capelă laterală ce găzduiește coroana de spini. Liturghia din 15 iunie va fi în sărbătoarea consacrării Catedralei, marcată pe 15 sau 16 iunie. Va fi celebrată de Arhiepiscopul Michel Aupetit de Paris. „Este foarte important să poți să faci lumea conștientă că rolul Catedralei este să arate gloria lui Dumnezeu”, a spus Mons. Patrick Chauvet, rectorul Catedralei.
„Celebrarea Euharistiei în acea zi, chiar și cu grupuri mici, va fi semnul acestei glorii și a acestui har”, a spus el pentru La Croix International. Aproximativ 20 de persoane vor asista la Liturghie, inclusiv canonici ai Catedralei și alți preoți. Cu toții vor trebui să poarte căști de protecție, asemenea celor folosite de muncitori. Vesperele vor fi probabil celebrate anterior, în piața din fața Catedralei, unde va fi ridicat în curând un sanctuar marian. Amintim că pe 15 aprilie, la 7PM, în Catedrala pariziană a izbucnit un incendiu. Acoperișul și turnul, care datau din secolul XIX, au fost distruse. La scurt timp după miezul nopții, pompierii au anunțat că structura de bază a Catedralei a scăpat de prăbușire.
Comorile principale religioase și artistice ale Catedralei au fost scoase după începerea incendiului, inclusiv relicva cu coroana cu spini. Construită între secolele XII-XV, Catedrala din capitala franceză este una dintre cele mai cunoscute biserici din toată lumea, primind anual circa 12 milioane de vizitatori. Catedrala trecea prin anumite reparații când a izbucnit incendiul, dar nu se știe dacă focul a provenit din zonele de lucru. Era în desfășurare un proces de strângere de fonduri pentru renovarea Catedralei, după secole de degradare, poluare și fluviile de vizitatori. Arhidieceza vorbea în 2017 de un necesar de 112 milioane de dolari pentru renovarea completă.
Luna trecută senatul francez a aprobat o lege prin care se stabilește ca reconstrucția Catedralei Notre-Dame să fie făcută după planurile ei originale. Președintele Emmanuel Macron a chemat la o „reconstrucție inventiv㔠a Catedralei. De la adoptarea din 1905 a legii privind separarea dintre Biserică și Stat, care a dat statutul de stat laic, clădirile religioase din Franța sunt proprietatea statului.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 554, Ultimul acces: 2024-04-14 05:26:07