Consacrarea altarului si sfintirea bisericii din Dancu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii din Dancu

[2019-07-08]
PS Petru Gherghel, administrator apostolic al Diecezei de Iași, a consacrat altarul și a sfințit biserica „Regina Sfântului Rozariu” din Dancu, al cărei paroh este pr. Iulian Tancău, duminică, 7 iulie 2019, la Liturghia de la ora 11.00. Au participat preoți și numeroși credincioși din Dancu și din parohiile apropiate. După aproximativ nouă ani dedicați construirii bisericii, comunitatea catolică din Dancu, înființată în anul 2007, trăiește, așa cum s-a exprimat pr. paroh Iulian Tancău, un vis împlinit: sfințirea bisericii.

Arhitectura noii biserici este conformă cu stilul neogotic, executată după planurile arhitectului Gheorghe Hereș. Ea are 22 metri lungime, 11 metri lățime și 22 metri înălțime. Este închinată sfintei Fecioare Maria, Regina Sfântului Rozariu. Șase vitralii și un mozaic în altarul din marmură îi înfrumusețează interiorul: două în față, reprezentând mâinile Tatălui ceresc care binecuvântează, și unul care îl reprezintă pe Duhul Sfânt plutind deasupra tabernacolului. În spatele bisericii, un alt vitraliu redă Sfânta Familie, iar de o parte și de cealaltă a acestuia sunt reprezentați doi îngeri. La masa de altar, văzută din față, se vede în mozaic un pelican, simbol al sacrificiului lui Isus Cristos care și-a dat sângele ca hrană și mântuire pentru sufletele noastre. Biserica are zece arcade îmbrăcate în lemn. Calea crucii este tot din lemn și este o donație a unei biserici din Bochum (Germania). Amvonul a fost inițial a 15-a stațiune a Căii Sfintei Cruci, transformată și adaptată acestui obiect liturgic, și reprezintă învierea lui Cristos din morți.
În partea de sus a altarului se poate vedea o cruce mare, având un „corpus” care a fost adus de la Barați. Băncile au fost primite prin intermediul Caritas Iași, iar ulterior au fost recondiționate pentru spațiul bisericii. În cuvântul său de prezentare, pr. paroh Iulian Tancău a ținut să mulțumească în mod deosebit păstorilor diecezei noastre, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, pentru toată grija ca această perioada de construire a bisericii. De asemenea, o mulțumire s-a îndreptat și spre organizațiile bisericești de ajutor din Germania și Austria: Kirche in Not și Renovabis.
Ceremonia de consacrare și sfințire a început în fața bisericii, unde au fost sfințite apa și sarea, după care PS Petru Gherghel, înconjurând noul locaș de cult, a stropit cu apă sfințită pereții și pe cei prezenți, în special pe nași. Lovind cu cârja episcopală în ușa bisericii, conform ritualului, episcopul a rostit cuvintele: „Deschideți-vă, voi, porți veșnice, ca să intre Regele măririi!” La întrebarea: „Cine este acest Rege al măririi?”, s-a auzit răspunsul din gura Preasfințitului: „E Domnul oștirilor. El este Regele măririi”. După acest moment, preoții și tot poporul credincios a intrat în biserică, iar aceasta a fost stropită cu apă sfințită. A urmat liturgia cuvântului, moment în care credincioșii au auzit lecturi din Vechiul și Noul Testament despre însemnătatea templului lui Dumnezeu, ca loc al prezenței sale în mijlocul oamenilor.
Omilia a fost rostită de pr. dr. Lucian Păuleț, profesor la Seminarul din Iași, care a prezentat semnificația triplă a bisericii: 1) loc de întâlnire cu Dumnezeu, care în măreția sa nesfârșită alege totuși să locuiască într-o casă făcută de mână de om; 2) loc de întâlnire a oamenilor și de împărtășire a valorilor credinței și moralei creștine; 3) locul din care credincioșii, hrăniți cu sacramente și cu Evanghelia lui Cristos, merg în lume pentru a-l purta pe Isus oamenilor din societate. Adresându-se tuturor pe un ton cald și profund, predicatorul a spus că biserica din Dancu este o minune în mijlocul comunității: „Aici, în această bisericuță, Dumnezeu locuiește cu noi, oamenii. Și spun bisericuță nu pentru că acest lăcaș este mic, ci pentru că știu că vă e dragă. E bisericuța dumneavoastră, e o minune răsărită ca rod al credinței și al jertfelor dumneavoastră! Aici, la Dancu, ați împlinit miracolul dorit. Trebuie doar să avem ochi să îl vedem. Acum, în Dancu, așa cum spunea o doamnă ortodoxă și foarte credincioasă, sună clopotele, pentru a ne aminti că, aici, cerul și pământul se întâlnesc, că Dumnezeu nu își ia niciodată privirea de la noi!”
Despre rolul bisericii, s-a putut auzi în cuprinsul predicii următorul răspuns: „Biserica ne dă identitate și unitate. Știm cine suntem, copii preaiubiți ai lui Dumnezeu, și știm în cine credem: în Dumnezeu și în Maica Domnului, Regina rozariului. Și în grija lor pentru noi.” Deoarece cu o zi înainte a fost anunțată numirea noului Episcop pentru Dieceza de Iași, pr. Lucian Păuleț, în finalul predicii i s-a adresat PS Petru Gherghel, actualmente administrator apostolic al Diecezei de Iași: „Preasfințite, astăzi, în mod special, alături de întreaga Moldovă, vin să vă mulțumesc pentru întreaga slujire a Preasfinției voastre, pentru grija, răbdarea, dedicarea, sacrificiile și dragostea față de noi, pentru darurile făcute nouă, și pentru creșterea mea personală, alături de păstorul meu. Vă mulțumesc, Preasfințite!”
Predicii i-a urmat mărturisirea credinței în Dumnezeul cel unic și întreit, apoi Litania tuturor sfinților, în care s-a cerut mijlocirea lor pentru această nouă biserică. În masa altarului au fost introduse, într-o nișă specială sigilată relicvele: Sfântul Anton de Padova, Sfântul Maximilian Maria Kolbe, Sfântul Pius de Pietrelcina, Sfântul Ioan Paul al II-lea, Fericitul Ieremia, Fericitul Anton Durcovici, Fericita Veronica Antal. După rugăciunea de consacrare rostită de PS Petru Gherghel a urmat ungerea mesei altarului cu sfânta crismă, deoarece aceasta îl reprezintă pe Isus Cristos cel uns pentru a fi jertfă, jertfitor și altar de jertfă în Noua Alianță încheiată în Sângele Său. Pe masă a fost adus un vas cu foc în care s-a pus tămâie, simbol a rugăciunilor care se înalță asemenea fumului de tămâie spre cer. Celebrarea euharistică s-a desfășurat în cântările frumoasele ale corului, menită să-i aducă slavă lui Dumnezeu și Maicii Preacurate, Regina Rozariului.
În cuvântul final de mulțumire, pr. paroh Iulian Tancău și-a exprimat recunoștința mai întâi față de Dumnezeu: „Mulțumim bunului Dumnezeu pentru acest vis împlinit”. De asemenea, a mulțumit patroanei, Regina Sfântului Rozariu. Un gând de recunoștință a adresat binefăcătorilor și celor care au contribuit la ctitorirea acestei biserici, surorilor care au lucrat la împodobirea altarului și celor care au înfrumusețat celebrarea cu cântările înălțătoare. Tuturor credincioșilor participanți la sărbătoare le-a oferit nu un trandafir, ci o cunună de roze: un rozariu, în amintirea acestui moment. PS Petru Gherghel a ținut să își exprime recunoștința față de pr. paroh Iulian pentru munca pastorală și grija de a duce la bun sfârșit lucrările de construire, acordându-i crucea comemorativ㠄Fericitul Anton Durcovici”. „Îi mulțumim lui Dumnezeu. Mulțumim și pr. Iulian pentru tot ce a realizat în acești ani, interval în care a fost și bolnav”, a spus PS Petru Gherghel, felicitându-i pe toți pentru munca depusă. (pr. Cristian Diac pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 386, Ultimul acces: 2019-11-15 11:30:25