Reprezentarea impunatoare a Arhanghelilor care vegheaza Altarul Catedralei Nationale - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

>
eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Reprezentarea impunătoare a Arhanghelilor care veghează Altarul Catedralei Naționale

[2019-11-06]
Publicat de Sorin Ionițe 06.11.2019
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil au pe cupola Altarului Catedralei Naționale o reprezentare unică în Ortodoxie ce merită amintită în apropierea sărbătorii lor de vineri, 8 noiembrie.
Arhanghelii stau de-a dreapta și de-a stânga tronului Maicii Domnului în cadrul celei mai mari compoziții „Platytera” care va domina toată biserica, fiind punctul central de deasupra iconostasului.
Icoana Maicii Domnului „Platytera” are ca sursă de inspirație arta de tradiție bizantină. Compoziția în mozaic este deja montată, dar va putea fi vizibilă integral după îndepărtarea schelelor.
Sf. Arh. Gavriil de pe cupola Altarului Catedralei Naționale. ©Basilica.ro / Mircea Florescu
Cei doi arhangheli au peste 12 metri înălțime și 5 lățime.
Sf. Arh. Mihail înainte de a fi montat pe cupola Catedralei Naționale. ©Basilica.ro / Mircea Florescu
„Se va crea o legătură vizuală între iconostas și această absidă care se află deasupra iconostasului. Privitorul va avea acces vizual chiar de la intrarea în biserică și icoana se va putea vedea în toată splendoarea ei, fiind și foarte mare”, a spus pictorul bisericesc Daniel Codrescu.
„Am folosit mai multe surse de inspirație. Nu am avut numai o icoană pe care să o folosim. Nu e o reproducere. Această icoană este o piesă singulară și este făcută special pentru Catedrala Națională, dar am folosit repere din toată aria bizantină”, a mai spus coordonatorul lucrării.
Pictorii pregătind pentru montaj unul dintre picioarele Arhanghelilor. ©Basilica.ro / Mircea Florescu
Sfinții Arhangheli apar de mai multe ori și pe Catapeteasma Catedralei: pe ușile diaconești și în cinci dintre icoanele celor douăsprezece praznice împărătești – în cea a Bunei Vestiri, a Nașterii lui Hristos, a Botezului Domnului, a Înălțării și a Adormirii Maicii Domnului.
Vezi mai multe despre Catapeteasma Catedralei Naționale în documentarul realizat de Trinitas TV!
Catapeteasma Catedralei Naționale. ©Basilica.ro / Mircea Florescu
În icoană, arhanghelul are în mâna dreaptă un toiag, care simbolizează autoritatea pe care a primit-o de la Dumnezeu, ca mesager al Său. În mâna stângă este reprezentat cu un disc cu monograma „X” (Hi), care Îl desemnează pe Hristos.
Sf. Arh. Gavriil pe cupola altarului CMN. ©Basilica.ro / Mircea Florescu
În iconografia bizantină, arhanghelii au două aripi. Acestea sunt de natură simbolică.
Sunt înfățișați cu aripi pentru a evidenția apartenența lor la lumea cerească și faptul că ei sunt mesageri și slujitori iuți ai lui Dumnezeu, gata să-I împlinească voia.
Reprezentarea îngerilor cu aripi este cunoscută încă din secolul al V-lea.
Pictura integrală a Catedralei Naționale va fi realizată în tehnica mozaic, fiind folosite tesere fabricate manual în Veneția și Florența. Catedrala a fost sfințită în 2018, însă lucrările la pictura ei vor mai dura aproximativ 3-4 ani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 110, Ultimul acces: 2020-05-26 14:04:37