Duminica Sfintei Cruci | Hristos a transformat suferinta intr-un simbol al iubirii, spune pr. Sarmis Iancu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Duminica Sfintei Cruci | Hristos a transformat suferința într-un simbol al iubirii, spune pr. Sarmis Iancu

[2021-04-07]
de Gheorghe Anghel

„Suferința a intrat în lume în urma păcatului, iar Mântuitorul Iisus Hristos a asumat-o pentru a o transfigura, transformând-o într-un simbol al iubirii de Dumnezeu și de semeni”, a afirmat părintele Sarmis-Marian Iancu în predica duminicală.
În omilia de la Biserica „Sf. Nicolae” – Paraclis Universitar din Capitală, părintele Sarmis a explicat c㠄prăznuirea Sfintei Cruci nu este o celebrare a suferinței, ca și cum suferința ar putea avea o valoare în sine în fața lui Dumnezeu” și a făcut referire la cântările Bisericii care ne spun c㠄prin cruce a venit bucurie la toată lumea”.
Transfigurarea suferinței
Părintele a evidențiat că Dumnezeu nu dorește suferință, iar când Mântuitorul ne cere să ne lepădăm de noi înșine, să luăm crucea și să-I urmăm, El ne îndeamnă tocmai la această transfigurare a suferinței și la folosirea tuturor formelor de suferință cu care ne întâlnim în viață ca mijloace de a renunța la propriul nostru eu pentru a ne putea dărui lui Dumnezeu și oamenilor.
„Lepădarea de sine înseamnă lepădarea de firea noastră care a fost stricată prin păcat, fire care ne îndeamnă să căutăm plăcerile materiale și lipsa cărora ne provoacă suferință. Transfigurarea suferinței înseamnă renunțarea la plăcerile materiale în schimbul bucuriilor duhovnicești”.
Părintele a exemplificat cu o întâmplare din viața Sfântului Paisie, care a primit mai mulți copii în vizită la chilie și pe care i-a servit cu ceva dulce. Sfântul le-a arătat astfel diferența dintre bucuria duhovnicească și plăcerea lumească.
„Când ați venit la mine v-am dat fiecăruia o bucățică de rahat pe care ați mâncat-o cu plăcere. Ca să v-o dau vouă, eu m-am lipsit de ea, voi ați simțit o bucurie pământească mâncând dulce, iar eu am simțit o bucurie duhovnicească dăruindu-vi-l vouă. Nu este ceva rău să vi se pară bun acest dulce și să-l mâncați cu plăcere, rău ar fi fost să prefer eu această bucurie materială, pământească, în locul bucuriei duhovnicești”.
Iubirea jertfitoare
Părintele Sarmis a definit bucuria duhovnicească drept „bucuria pe care o aduce comuniunea cu Dumnezeu și cu semenii” și a subliniat c㠄forța acestei comuniuni este iubirea jertfitoare”.
Ne spune Mântuitorul Iisus Hristos, mai mare dragoste decât aceasta nu este decât a-și pune cineva viața pentru fratele său; și nu este vorba doar de a ne da viața apărându-l pe fratele nostru, ci orice jertfă pe care o facem pentru binele aproapelui.
Părintele Sarmis a reamintit, în acest sens, o învățătură din Patric: Cel ce aude de la cineva din frați cuvinte de ocară asupra lui și ar putea să-i zică și el așa, dar nu-i zice, ci se silește să-i rabde cu vitejie și să nu-i răsplătească răul cu rău, unul ca acela își pune sufletul și viața pentru fratele său.
Părintele a explicat că jertfa făcută pentru binele aproapelui înseamnă a avea mereu o atitudine de bunăvoință față de toată lumea, a avea iubire de aproapele, de o iubire „prin care participăm la însăși iubirea lui Dumnezeu”.
„Urmarea lui Hristos prin asumarea Crucii ne face părtași la această iubire divină”.
Ce înseamnă luarea crucii?
„Luarea crucii înseamnă a lupta până la sânge cu păcatele și patimile noastre. În al doilea rând, înseamnă a îndura cu mărime de suflet prigonirile care vin din partea semenilor noștri, în al treilea rând înseamnă a ne asuma cu smerenie necazurile, bolile și nevoile pământești îngăduite să vină asupra noastră prin pronia dumnezeiască”.
Pr. Sarmis Marian Iancu slujește la Biserica Sf. Nicolae – Paraclis Universitar din Capitală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2, Ultimul acces: 2021-04-11 16:54:06