Se implinesc 109 ani de la nasterea Parintelui Ilie Cleopa | „Un dar de la Dumnezeu pentru poporul roman” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Se împlinesc 109 ani de la nașterea Părintelui Ilie Cleopa | „Un dar de la Dumnezeu pentru poporul român”

[2021-04-10]
de Iulian Dumitrașcu

S-au împlinit sâmbătă 109 ani de la nașterea Părintelui Ilie Cleopa, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați duhovnici români.
Cu adevărat „un dar de la Dumnezeu pentru poporul român”, după cum l-a numit Patriarhul Daniel, părintele Cleopa și-a pus amprenta asupra spiritualității românești, fiind o „personalitate simbol a vieții monahale din țara noastră”.
Părintele Cleopa a fost un mare misionar prin cuvântul vorbit în predică, prin cuvântul scris, dar și prin felul său de a viețui și felul său de a se purta cu oamenii. Dăruit de Dumnezeu cu nenumărate daruri Părintele Cleopa era mereu rănit de durerile, de suferințele, de bolile și păcatele mulțimilor necăjite și rătăcite ca niște oi fără de păstor (cf. Matei 9, 36), fiind în același timp senin și plin de bunăvoință, milostiv și iertător.
Credincioșii pelerini și toți cei care l-au cunoscut pe Părintele Cleopa au simțit că era „un om al lui Dumnezeu”, milostiv și drept, iubitor de Hristos și de oameni, un om al rugăciunii sfinte și un mărturisitor al dreptei credințe în orice timp și în orice loc, predicând totdeauna pe baza Sfintei Scripturi și a scrierilor Sfinților, devenind astfel un prieten al sfinților și un înțelept părinte-duhovnic al credincioșilor călăuziți pe calea mântuirii.
Admirat și iubit de mulți ierarhi ortodocși români și străini, de preoți de mir și profesori de teologie, de monahi și monahii, de oameni de cultură, de autorități de stat și de simpli credincioși, Părintele Cleopa Ilie era pentru toți una dintre icoanele spirituale cele mai luminoase ale Ortodoxiei românești, a mai spus Patriarhul Daniel la centenarul nașterului Părintelui Cleopa.
Părintele Cleopa a văzut lumina zilei în 10 aprilie 1912.
Părinții săi, Alexandru și Ana Ilie, i-au pus numele Constantin și a fost al cincilea copil din cei zece ai acestei familii de țărani harnici și credincioși.
După ce a urmat cursurile școlii primare din satul natal, a ucenicit trei ani la schimonahul Paisie Olaru, pe atunci pustnic la Schitul Cozancea.
S-a alăturat obștii Schitului Sihăstria, împreună cu fratele mai mare, Vasile, în decembrie 1929.
A fost tuns în monahism în data 2 august 1937, primind numele Cleopa. Din cauza stării precare de sănătate a starețului Ioanichie Moroi a fost numit egumen interimar, în iunie 1942.
Doi ani mai târziu a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah, iar în anul 1945 a devenit egumen la Schitul Sihăstria, ridicat la rang de mănăstire în 1947, prilej cu care protosinghelul Cleopa Ilie a fost hirotesit arhimandrit.
Cei 12 ani de ascultare ca cioban la oile Mănăstirii Sihăstria au fost pentru marele duhovnic școala de călugărie și teologie, după cum el însuși mărturisea cu smerenie, căci în acea perioadă a citit zeci de cărți, fundamentale pentru formarea sa, și a învățat să iubească și mai mult creația lui Dumnezeu.
Nu a trecut multă vreme și s-a retras în munți, timp de șase luni, din cauza prigoanei regimului comunist. Când a revenit, a fost numit stareț al Mănăstirii Slatina, Suceava, unde a închegat o obște de peste 80 de călugări.
Anii de liniște s-au risipit deîndată ce Securitatea l-au urmărit din nou, astfel că părintele Cleopa s-a refugiat în Munții Stânișoarei, împreună cu ieromonahul Arsenie Papacioc. A fost adus la Mănăstirea Slatina, după doi ani, din ordinul patriarhului Justinian Marina, iar în anul 1956 a revenit la Mănăstirea Sihăstria, de unde s-a retras iarăși pentru a treia oară în munții Neamțului.
A pustnicit cinci ani, apoi s-a întors la așezământul monahal de la Sihăstria, în anul 1964, ca duhovnic al obștii, unde a povățuit și a predicat neobosit, cu multă dragoste atât călugări, cât și mireni, mai bine de trei decenii.
În data de 6 august 1987 Părintele Cleopa devine nașul de călugărie al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci teologul Daniel – Ilie.
A trecut la cele veșnice în data de 2 decembrie 1998.
În urma Părintelui Arhimandrit Cleopa Ilie au rămas numeroși ucenici care îi poartă amintirea vie, o seamă de lucrări duhovnicești pline de înțelepciune și modelul unui mare duhovnic în inima căruia a ars focul lăuntric al credinței.
În ședința din 25 februarie, Sfântul Sinod a decis pregătirea procesului de canonizare a 12 preoți și călugări pentru anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie.
Părintele Cleopa Ilie este unul dintre cei propuși pentru canonizare, a anunțat PS Varlaam Ploieșteanul de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 715, Ultimul acces: 2024-03-29 01:09:48