A fost condus pe ultimul drum Parintele Dumitru Merticariu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

A fost condus pe ultimul drum Părintele Dumitru Merticariu

[2021-04-10]
de Iulian Dumitrașcu

Părintele Dumitru Merticariu, fost paroh la Biserica Banu din Iași, a fost condus pe ultimul drum, sâmbătă, 10 aprilie 2021, de ierarhi, clerici, prieteni și cunoscuți.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, alături de care s-au aflat Episcopul Antonie de Bălți și PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
PS Timotei s-a adresat celor prezenți ca delegat al Patriarhului Daniel și a transmis mesajul Preafericirii Sale.
Patriarhul l-a numit pe Părintele Dumitru Merticariu „Un preot misionar, harnic și jertfelnic”.
„În toată viața și activitatea sa, Părintele Dumitru Merticariu a ilustrat cu multă pasiune și autenticitate chipul preotului misionar în mijlocul cetății”.
„Înzestrat de Dumnezeu cu daruri deosebite, a adăugat la acestea strădaniile sale personale, fiind un mare iubitor al slujirii Sfântului Altar, al muzicii bisericești, al artei, culturii și al oamenilor”.
„Dăruirea și spiritul său misionar, conștiința puternică în ceea ce privește responsabilitatea pastorală, precum și zelul misionar în propovăduirea și păstrarea dreptei credințe, a spiritualității și identității ortodoxe românești, pot fi un exemplu de înțelegere a slujirii aproapelui și a Bisericii lui Hristos”, a transmis Patriarhul României.
Mesajul integral este disponibil aici.
A urmat cuvântul Mitropolitului Teofan, intitulat „Părintele Dumitru Merticariu, un misionar în slujba Bisericii și a Neamului”.
„Avea o capacitate uimitoare de a-și apropia oamenii, de orice condiție ar fi fost ei. Credincioși, oameni obișnuiți, intelectuali sau reprezentanți de instituții – cu fiecare dintre ei găsea ușor o cale de comunicare”.
„Parohia, fiind situată nu departe de Copoul universitar, multe cadre didactice, mulți studenți găseau ușor drumul spre biserica Banu. Fiecare simțea că are un loc al său în inima largă a Părintelui Dumitru. Mulți tineri pot da mărturie despre suportul moral sau material pe care l-au primit ca de la un tată ori de câte ori au avut nevoie, cu discreție și delicatețe”, a subliniat Părinte Mitropolit.
Părintele Dumitru Merticariu este fratele Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.
Preotul ieșean a fost înmormântat lângă biserica unde a slujit aproape trei decenii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 796, Ultimul acces: 2024-04-11 11:24:03