Sfanta Lumina | Dialog cu Reprezentantul Patriarhiei Romane in Tara Sfanta: ceremonial, restrictii, aducerea in tara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfânta Lumină | Dialog cu Reprezentantul Patriarhiei Române în Țara Sfântă: ceremonial, restricții, aducerea în țară

[2021-05-01]
de Gheorghe Anghel

Ceremonia Pogorârii Sfintei Lumini la Iersualim, în Sâmbăta Mare, constituie un eveniment religios de maximă importanță pentru Biserica Ortodoxă. Am stat de vorbă cu arhim. Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române în Țara Sfântă, despre ceremonialul de la Biserica Sfântului Mormânt, despre restricțiile impuse de Israel, dar și despre aducerea Sfintei Lumini în România.
Cine are acces în Biserica Sfântului Mormânt/restricții
Anul acesta, accesul în Biserica Sfântului Mormânt, la ceremonialul Pogorârii Sfintei Lumini, se va face în condiții speciale pentru a se evita infectarea cu SARS-CoV-2
„În Sâmbăta Cea Mare, se deschide Biserica Sfântului Mormânt și se permite accesul credincioșilor în limita spațiului existent în interior. Anul acesta autoritățile au impus și unele măsuri, respectiv distanțarea socială și prezentarea unui certificat de vaccinare. Cei care nu au aceste documente, nu li se permite accesul în interiorul Sfântului Mormânt”, a declarat pr. Teofil Anăstăsoaie.
Persoanele nevaccinate vor putea asista la ceremonial într-un loc special amenajat, în curtea Patriarhiei, undeva deasupra Bisericii Sfântului Mormânt. „Există o esplanadă pe care credincioșii pot sta să vadă o parte a ceremoniei, dar în interior nu au acces”.
Pentru cei care au acces în interior sunt zone amenajate special în care pot asista la ceremonial.
Transferul Sfintei Lumini
Anul acesta, țările care au dorit să aducă Sfânta Lumină, au urmat câteva reguli foarte clare, deoarece delegațiile nu au acces în Israel și sunt nevoite să aștepte în aeronave, pe aeroportul Ben Gurion.
„Regulile statului Israel sunt foarte drastice, de aceea avioanele așteaptă pe pista de la aeroportul din Tel Aviv, iar reprezentanții ambasadelor sunt cei care au primit acceptul și accesul în interiorul Sfântului Mormânt pentru a primi Sfânta Lumină și apoi să o ducă către aeroport să o dea celor care mai departe să o ducă către țările lor”.
Rusia, Grecia, Cipru, Moldova, Kazakhstan, Polonia și România sunt țările care au trimis delegații pentru Sfânta Lumină.
Imagini de anul trecut de la aducerea Sfintei Lumini în România. Pr. Teofil Anăsătoaie oferă Sfânta Lumină delegației Patriarhiei Române. Foto credit: Arhivă Basilica.ro
Aducerea Sfintei Lumini în România
Părintele Teofil Anăsătăsoaie va face parte din soborul slujitor de la Biserica Sfântului Mormânt, alături de Patriarhul Teofil. Părintele va aduce Sfânta Lumină cu ajutorul unei candele omologate pentru transportul aerian.
„Vom pleca de la Sfântul Mormânt după ce se va încheia ceremonia Sfintei Lumini. În jurul orei 14:15 – 14:20 este momentul în care se aprinde Sfânta Lumină și este primită de către toți cei din interior. Apoi va fi dusă către aeroport”.
„Ne vom deplasa cât putem de repede către aeroport pentru a prinde un culoar favorabil de zbor, știut fiind faptul că cei de acasă așteaptă, și orice minut este important. Sperăm ca totul să decurgă cu bine, aeronava să poată decola în timp și să ajungă cu bine în București unde o altă delegație a Patriarhiei Române condusă de Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, va aștepta pentru a distribui din candela de la Sfântul Mormânt reprezentanților eparhiali pentru a ajunge, până la miezul nopții, la toate bisericile pentru a fi distribuită credincioșilor”.
Sfânta Lumină, la Patriarhie
Sfânta Lumină va fi adusă în România pentru al 12-lea an consecutivă. Tradiția a fost instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2009. De la aeroport, delegația va merge la Patriarhie unde va fi așteptată de Preafericirea Sa.
„În jurul orelor 19:30 – 20:00, de la aeroportul din București, împreună cu cei care vor întâmpina delegația de la Ierusalim, vom urca Dealul Patriarhiei. În Catedrala Patriarhală va fi oferită candela cu Sfânta Lumină Patriarhului Daniel care o va primi și, mai apoi, la miezul nopții va oferi această lumină cu binecuvântarea specială credincioșilor care vor dori să participe la Sărbătoarea Sfintelor Paști”.
Patriarhul României primind Sfânta lumină de la episcopul vicar Timotei Prahoveanul. Foto credit: Arhivă basilica.ro.
Rânduiala Pogorârii Sfintei Lumini
Ceremonialul are anumite etape stricte. „Biserica Sfântului Mormânt este verificată de Vineri Noaptea, după slujba Prohodului. Se sting toate candelele din interiorul Sfântului Mormânt, iar poliția este cea care are grijă ca să fie respectate aceste reguli”, a declarat Pr. Teofil
Patriarhul Ierusalimului coboară la Sfântul Mormânt în jurul orei 13:00, înconjurat de soborul slujitor.
„Slujba din interiorul Sfântului Mormânt este, de fapt, slujba Vecerniei Sâmbetei celei Mari. Patriarhul, după ce se înveșmântează în altarul Bisericii Învierii, cu toate veșmintele, oferă binecuvântarea și se pornește apoi în procesiunea de înconjurarea a Sfântului Mormânt”.
„Când se ajunge la imnul Lumină Lină, Patriarhul este rămâne îmbrăcat doar cu un stihar alb. După ce este verificat de reprezentanții poliției pentru a nu avea asupra lui nicio sursă de foc, însoțit de un reprezentant al armenilor intră în Camera Îngerului după ce mai întâi este desigilată ușa mormântului, mai apoi în interiorul Sfântului Mormânt, în cea de-a doua încăpere unde se află piatra pe care a stat trupul Mântuitorului, unde totul este stins. Acolo intră doar Patriarhul ortodox singur. Îngenunchează în fața Sfântului Mormânt, acolo este așezată o candelă cu mai multe fitile stinse, este pusă vată pe suprafața Sfântului Mormânt și citește o rugăciune specială pentru primirea Sfintei Lumini. După ce se aprinde această lumină, care este cu totul deosebită, are o binecuvântare specială de a nu arde după primele minute de la aprindere, Patriarhul iese din interiorul mormântului, în Camera Îngerului, de acolo distribuie Sfânta Lumină către dreapta și stânga, apoi iese și distribuie celor care sunt în fața Sfântului Mormânt. Apoi merge către Biserica Învierii”.
Candela „neadormit㔠a Sfântului Mormânt a fost aprinsă pentru prima dată în 326, anul în care a fost descoperit Mormântul lui Hristos, și de atunci a rămas nestinsă vreme de 17 veacuri. Candela se stinge numai o singură dată pe an, în dimineața Sâmbetei Mari, ca să se aprindă puțin mai târziu cu Sfânta Lumină. Cea mai veche mărturie despre această candelă neadormită o întâlnim în Cronica Egeriei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5, Ultimul acces: 2021-05-06 05:40:55