Dintre concluziile Colocviului de Teologie Dogmatica de la Arad: Hristos raspunde mereu nevoii de sens al vietii omului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Dintre concluziile Colocviului de Teologie Dogmatică de la Arad: Hristos răspunde mereu nevoii de sens al vieții omului

[2021-10-12]
de Iulian Dumitrașcu

La finalul lucrărilor Colocviului Național de Teologie Dogmatică de la Arad s-a subliniat c㠄Hristos răspunde mereu nevoii de sens al vieții omului”.
Aflat la cea de-a 8-a ediție, evenimentul s-a desfășurat în perioada 10-12 octombrie 2021 la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Ilarion V. Felea” din Arad cu participarea profesorilor de specialitate de la Facultățile de Teologie din Patriarhia Română.
Sesiunile de comunicări s-au focusat pe răspunsul Bisericii în fața contestărilor dogmei hristologice în lumea actuală.
Au fost valorificate aspecte esențiale ce țin de hristologia Sinoadelor Ecumenice, experiența și teologia Bisericii și s-a discutat despre modalitățile în care este mărturisit în contemporaneitate adevărul Persoanei lui Iisus Hristos.
Pe baza celor analizate, a fost întocmit un document sintetic, în 6 puncte.
1. Persoana și lucrarea Mântuitorului Iisus Hristos sunt centrale în Dogmatica, Spiritualitatea și Cultul Bisericii, care proclamă și mărturisesc, pe temeiul Revelației, al Sfintei Scripturi și al Sfintei Tradiții, dogma unirii a celor două firi, dumnezeiască și omenească, în mod neîmpărțit și nedespărțit, neamestecat și neschimbat, în Unul și Același Logos veșnic al Tatălui, născut din Tatăl înainte de veci și din Fecioara Maria, în vremurile din urmă.
2. Dogma hristologică, nedespărțită de cea trinitară, reprezintă fundamentul dogmelor, vieții și misiunii Bisericii.
3. Vocația teologiei, sensibilă la nevoile și interogațiile omului contemporan și adânc înrădăcinată în dogma, spiritualitatea și liturghia Bisericii, este deodată explicitare a comuniunii omului cu Hristos Cel veșnic viu și mărturisire a trăirii Lui comunitare în Biserică.
4. Astăzi, când societatea e asaltată de ideologii care alterează percepția creștină asupra antropologiei și eclesiologiei, recursul la dogma hristologică precizată în Sinoadele Ecumenice se dovedește indispensabil, în ceea ce privește originea, constituția și destinul veșnic al omului. Iisus Hristos răspunde mereu nevoii de sens al vieții omului. Omul contemporan, deseori indiferent religios, resimte acut golul spiritual provocat de lipsa de sens profund al vieții sale. Iisus Hristos reprezintă tocmai limpezirea acestui sens, și în timp, și în veșnicie.
5. Provocările modernității și postmodernității cu privire la Persoana lui Hristos și opera Sa de mântuire cheamă teologia ortodoxă actuală să ofere răspunsuri articulate într-o deschidere dialogică din perspectiva Tradiției și experienței Bisericii. În acest sens au fost evidențiate criteriile Tradiției patristice, precum și contribuțiile semnificative ale unor teologi ortodocși din secolul al XX-lea: Dumitru Stăniloae, Olivier Clément, Panayotis Nellas, Ioan Romanidis, Andrei Scrima, Justin Popovici ș.a.
6. Noile abordări ale hristologiei contemporane exprimate în dialog cu știința și cultura trebuie cercetate și analizate critic din perspectiva Tradiției dogmatice a Bisericii pentru a putea fi utile în misiunea Bisericii în lume”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12, Ultimul acces: 2021-10-17 23:01:15