Sibiu: Pr. Ioan Ica senior a fost pomenit la 6 luni de la trecerea in vesnicie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sibiu: Pr. Ioan Ică senior a fost pomenit la 6 luni de la trecerea în veșnicie

[2021-10-11]
de Gheorghe Anghel

Părintele Ioan Ică Senior, regretatul profesor de Teologie Dogmatică și Simbolică, a fost pomenit sâmbătă la șase luni de la trecerea sa la Domnul. Parastasul a fost oficiat în Catedrala mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, informează eparhia.
Alături de ierarh au slujit: Vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhim. Ioachim Tomoiagă, decanul și prodecanul Facultății de Teologie Ortodox㠄Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. Daniel Buda, respectiv pr. conf. univ. Constantin Necula, cadre didactice de la aceeași facultate, ucenici ai părintelui Ioan Ică Senior și alți slujitori ai sfintelor altare.
După slujba de pomenire, Mitropolitul Laurențiu a transmis familiei îndoliate condoleanțe, „gânduri de regret și compasiune pentru pierderea unui mare teolog al Bisericii noastre, un preot cu o slujire îndelungată și rodnică la Sfântul Altar și un intelectual de marcă, model pentru generații de teologi și tineri care au studiat la Sibiu și la Cluj”.
Pr. Ioan Ică senior
Renumitul profesor de teologie, Părintele Ioan Ică senior a trecut la cele veșnice în data de 12 aprilie 2021, la vârsta de 89 de ani.
S-a născut la Sibiu în anul 1932.
A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu între 1951 și 1955. În perioada 1958-1961, a urmat cursurile de doctorat în teologie la Institutul Teologic Universitar din București, specializarea teologie dogmatică și simbolică comparată. În 1974 și-a susținut teza de doctorat „Mărturisirea de credință a lui Mitrofan Kritopoulos. Importanța sa istorică, dogmatică și ecumenistă. Anexă: traducerea din grecește a Mărturisirii”.
A fost hirotonit diacon în ziua de 28 noiembrie 1971 și preot în 13 iunie 1972 pe seama capelei Institutului Teologic Universitar din Sibiu de mitropolitul Nicolae Mladin. A fost hirotesit iconom-stavrofor în 1976.
În perioada 1961-1968 a ocupat un post administrativ la Institutul Teologic din Sibiu, iar mai apoi a fost numit lector pentru limbile engleză și germană (1968-1973), lector și apoi conferențiar (1974-1976) pentru Îndrumări misionare.
Din 1976 și până în 1994 a fost profesor titular la Catedra de Teologie Dogmatică și Simbolică la același institut. În 1994 s-a transferat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, unde a fost decan în perioada 1996-2000.
A fost delegat al Bisericii Ortodoxe Române la mai multe întruniri ecumenice internaționale, a fost membru în Comisia ortodoxă română pentru dialogul cu Biserica luterană. A participat la diferite sesiuni ale Conferinței creștine pentru pace, iar în perioada 1978-1992 a fost redactor responsabil al revistei Mitropolia Ardealului.
Părintele Ioan Ică senior a scris numeroase studii de specialitate în reviste teologice precum Mitropolia Ardealului, Ortodoxia, Studii Teologice, Glasul Bisericii, Revista Teologică. A tradus din opera teologului grec Nikos Nissiotis, precum și lucrările „Dialoguri la Athos: Între cer și pământ. Teologia rugăciunii minții” (Alba Iulia, 1994), „Patericul sinaitic” (Alba Iulia, 1994), Arhimandrit Vasilios, „Intrarea în împărăție. Elemente de trăire liturgică a tainei unității în Biserica Ortodox㔠(Sibiu, 1996), Alexandros Kalomiros, „Sfinții Părinți despre originile și destinul omului și cosmosului” (Sibiu, 1998).

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12, Ultimul acces: 2021-10-17 20:42:32