Episcopul de Balti, Te Deum la 20 de ani de la recunoasterea oficiala a reinfiintarii Mitropoliei Basarabiei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopul de Bălți, Te Deum la 20 de ani de la recunoașterea oficială a reînființării Mitropoliei Basarabiei

[2022-08-02]
de Sorin Ionițe

Episcopul Antonie de Bălți a oficiat sâmbătă o slujbă de Te Deum cu ocazia împlinirii a 20 ani de la admiterea în legalitate a Mitropoliei Basarabiei de către statul Republicii Moldova.
Slujba de mulțumire a avut loc la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din satul Corlăteni, raionul Râșcani, informează Biroul de Presă al Eparhiei.
În cuvântul său, PS Antonie a vorbit despre cei zece ani (1992 – 2002) când Mitropolia Basarabiei a fost ținută în afara legii și despre provocările întâmpinate de clerici și credincioși.
PS Antonie a menționat că datorită Mitropolitului Petru, clericilor care l-au urmat și numărului mare de credincioși care au susținut Mitropolia Basarabiei s-a reușit să se facă dreptate sub rapot eclesiastic în acest spațiu. Ierarhul a subliniat, totodată, aportul determinant adus de jurnalistul și omul politic Vlad Cubreacov în reușita acestui demers concretizat la data de 30 iulie 2002.
Preotul Valeriu Cernei, vicarul administrativ al Episcopiei de Bălți a amintit că PS Antonie a fost implicat, în calitate de mirean la acea vreme, în lupta pentru dobândirea drepturilor Mitropoliei Basarabiei.
Foto credit: Episcopia de Bălți
Mitropolia Basarabiei funcționează în prezent ca o Biserică ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române. Reactivarea Mitropoliei Basarabiei a avut loc în data de 14 septembrie 1992 și a fost recunoscută oficial de Patriarhia Română în 19 decembrie 1992 drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei, care a funcționat până în anul 1944 inclusiv.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 34, Ultimul acces: 2022-08-16 00:07:58