Vizita a Preasfintitului Ioan la Sannicolau Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Vizită a Preasfințitului Ioan la Sânnicolau Mare

[2022-11-23]
La invitația părintelui paroh dr. Sergiu Soica, Preasfințitul Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj, s-a aflat în mijlocul comunității greco-catolice din Sânnicolau Mare, în după-amiaza zilei de 15 noiembrie 2022, unde a avut loc o seară spirituală la început de Post al Crăciunului.

La sosire, Episcopul a fost întâmpinat în fața bisericii parohiale de către pr. Dumitru Crișan, protopop de Sânnicolau Mare și paroh la Comloșu Mare, de pr. Gheorghe Berciu, paroh la Cenad și de către pr. Gheorghe Traian Ardelean, paroh la Periam. Alături de clerul greco-catolic din protopopiatul de Sânnicolau Mare au participat doi preoți din partea parohiei ortodoxe române Sânicolau Mare, doi preoți din parohia romano-catolic㠄Sfânta Terezia de Avila” și un pastor de la Biserica Tabor, vizita primind astfel un caracter ecumenic.
Programul a început cu Rânduiala Vecerniei condusă de către părintele protopop Dumitru. A urmat un moment muzical susținut de tânăra Vanesa Panea la orgă. În continuare Preasfințitul Ioan a ținut credincioșilor un cuvânt de învățătură despre post cu referiri în mod particular la Postul Crăciunului. Începându-și prezentarea cu originea și necesitatea postului, ierarhul a făcut câteva sublinieri, pornind de la Cartea Facerii care ne revelează faptul că protopărinții noștri au fost încercați, oarecum și în privința raportării lor la hrană (cf. Facere 2,16-17). „Așadar, pentru că omul nu s-a abținut când i s-a poruncit, va trebui să se abțină mai târziu și să postească.”
Episcopul a subliniat faptul că Postul este, întâi de toate, un sacrificiu, o jertfă și un gest de recunoștință pe care omul îl oferă de bună voie lui Dumnezeu. Este o jertfă foarte personală la care participăm în mod fizic cu corpul nostru. De asemenea postul este o asceză, un antrenament (askezis) pe care omul practicând-o, devine capabil să reziste tentațiilor, mai ales celor de natură trupească.
Preasfințitul a scos în evidență faptul că Postul devine mai ușor și are sens când îl asociem cu: „rugăciune și ajun”, adică a-i oferi un timp lui Dumnezeu în care primim lumină, sens și forță spirituală; este important să fie asociat cu lectura Sfintei Scripturi care dă putere – „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci si cu cuvântul viu al lui Dumnezeu” (cf. Luca 4,4); cu fapte de milostenie – acestea leagă postul cu viața concretă, cu semenii, nu lasă ca postul să fie un antrenament autistic și steril. Nu în ultimul rând postul este de dorit a fi asociat cu participarea la Sacramente (Spovada și Împărtășania), asociat cu practicarea iertării, a împlinirii datoriei stării, ș.a.
Un alt punct abordat de Episcop a fost legat de Post ca rânduială disciplinară cu care Biserica îndrumă viața credincioșilor pe căile virtuții și ale adevăratei trăiri creștine. A prezentat câteva tipuri de post (aspru, comun și ușor). Preasfințitul a oferit câteva repere despre cum creștinul ar putea posti în contextul actual, făcând referiri la cine nu este obligat să postească, la practica în care unii credincioși greco-catolici se abțin de la carne și preparate din carne în fiecare miercuri și vineri din tot timpul anului.
În ultima parte a meditației, Episcopul a prezentat șase elemente propuse de Papa Francisc cu privire la post: păstrarea tăcerii; a ne dezlipi de celular și a ne conecta la Evanghelie; a regăsi fețele celor care sunt lângă noi; a căuta frumusețea unei vieți mai simple; un drum de caritate față de cel care este mai slab, abandonat; să îl urmăm pe Isus în pustiu: cu El pustiurile noastre vor înflori. „Privind la scopul Postului”, a spus Episcopul, „cel mai important este spre ce ne îndreptăm, spre sărbătoare, spre Praznicul Nașterii Mântuitorului Isus; spre conectarea la cereasca bucurie de a-l găzdui pe Dumnezeu cel Preaînalt în lumea noastră”.
„Cheia postului” este următoarea: Postul creștin este practicat în cadrul unei relații cu o persoană vie, cu Dumnezeu cel viu. Postul este o chestiune de iubire. O inimă curată simte exigențele iubitului său, aici este cheia postului, aici poate avea loc cel mai fin reglaj și personalizare a postului și ajunului, desigur, nu fără consultarea îndrumătorului sufletesc. Când postim în așteptarea praznicului Nașterii Domnului îl așteptăm pe Dumnezeu să vină la masa noastră, în casa și familia noastră.”
După meditația ierarhului, corul parohiei condus de Adriana Matea a interpretat câteva pricesne. Credincioșii au avut ocazia să îi adreseze întrebări Episcopului pe marginea temei. După programul desfășurat în biserică, clericii și credincioșii au vizitat noul muzeu al parohiei, recent amenajat în casa parohială. Copiii coordonați de Romina Soica, soția părintelui paroh, au pregătit câteva gustări de post pentru toată lumea care a luat parte la seara spirituală. Aici la casa parohială devenită neîncăpătoare, cei prezenți au avut ocazia să se cunoască mai îndeaproape și să își împărtășească gândurile. (Raimondo-Mario Rupp pentru EpiscopiaLugoj.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 9, Ultimul acces: 2022-11-28 02:51:20