Cardinalul Tagle: Decretul Papei cere smerenie si discernamant - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Tagle: Decretul Papei cere smerenie și discernământ

[2022-11-22]
Cardinalul Tagle, președintele Caritas Internationalis
Rezultatul unui „studiu atent și independent” care nu privește cazuri de abuz sexual sau de gestionare defectuoasă a banilor, ci se dorește a fi „o chemare la a merge cu smerenie cu Dumnezeu” și „un proces de discernământ”. Cu aceste cuvinte, Cardinalul Luis Antonio Tagle, președintele emerit al Caritas Internationalis, a prezentat decretul Sfântului Părinte privind organizația, decret dat publicității astăzi. Cardinalul filipinez a citit decretul în întregime în limba engleză în cadrul reuniunii plenare a organizației, care a avut loc ieri și astăzi la Villa Aurelia din Roma.

Participanții au aplaudat anumite pasaje. De asemenea, au aplaudat atunci când Cardinalul i-a cerut noului comisar Pier Francesco Pinelli, împreună cu Maria Amparo Alonso Escobar, care îl va asista în această funcție, să se ridice în picioare, pentru a-i prezenta adunării. Pinelli a fost anterior consultant pentru multe dintre sectoarele de management și financiar ale Caritas, în timp ce Amparo este în prezent responsabilul pentru advocacy și campanii al organizației și are o experiență îndelungată în domeniul advocacy în Africa și la Geneva. „Avem administratorul nostru temporar”, a început Mons. Tagle, căruia i s-a alăturat la masa vorbitorilor Cardinalul Michael Czerny, prefect al Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale. „Această veste poate fi puțin deranjantă sau confuză pentru unii dintre voi. Dar fiți siguri că această decizie a Sfântului Părinte a venit după un studiu atent și independent al mediului de lucru al secretariatului și al guvernării exercitate de persoanele și organismele responsabile.”
„Aș dori să vă asigur că nu este vorba, nu este vorba, nu este vorba, nu este vorba”, a repetat Cardinalul de trei ori, „despre hărțuire sexuală sau abuz sexual. Nu este vorba, din nou, despre gestionarea defectuoasă a banilor… Decretul a precizat clar intenția”. Mons. Tagle și-a exprimat recunoștința față de secretarul general, Aloysius John, care nu a fost prezent, față de membrii Consiliului Executiv și față de toată conducerea, care, odată cu măsura papală, nu mai sunt acum în funcție. „Aceasta”, a adăugat Cardinalul, „este o chemare la a merge cu smerenie cu Dumnezeu și la un proces de discernământ, confruntându-ne cu ne-libertățile noastre și urmând spiritul de libertate, [și] în același timp, mersul împreună al diferitelor culturi în expresiile lor unice de umanitate”. Cardinalul Tagle a menționat, de asemenea, provocările tot mai mari cu care Caritas continuă să se confrunte în îngrijirea săracilor și a celor marginalizați din întreaga lume. „Din acest motiv”, a spus el, „decretul prevede că secretariatul, sperăm, va fi pregătit să vă ajute pe voi, membrii, și să opereze într-un mod în concordanță cu cele mai bune practici și cu valorile evanghelice”.
Accentul s-a îndreptat apoi spre următoarea adunare generală, care, a subliniat Cardinalul, „va veni într-un moment critic”. Acest lucru s-a întâmplat deja cu adunarea din 2019, când „nimeni nu se aștepta că va exista o pandemie Covid-19” și nimeni, doi ani mai târziu, „nu știa că, odată cu războiul din Ucraina, multe alte conflicte care există de atâția ani, vor rămâne uitate”. Munca, prin urmare, va continua: „Avem administratori puternici care ne vor duce la bun sfârșit, vor duce Confederația până la următoarea Adunare Generală. Iar acest lucru nu va întrerupe operațiunile secretariatului”, a conchis Mons. Tagle. „Vă rog să ne luăm timp pentru a ne gândi la modul în care organizațiile noastre membre ar putea contribui la consolidarea acestui timp minunat.”
Cardinalul Tagle i-a chemat apoi la masa vorbitorilor pe dr. Pinelli și pe Amparo, care au spus că salută numirea cu „spirit de slujire”. Pinelli, în special – într-un interviu acordat Vatican News, în contextul adunării – i-a mulțumit Papei „pentru încrederea acordat㔠și a explicat că intenția sa în această nouă funcție este „să încerce, împreună cu toți oamenii de la Caritas Internationalis, să inițieze procese de reconciliere și îmbunătățire care pot da roade pe termen lung pentru această asociație care există de 70 de ani”. Este așadar vorba despre o revitalizare a Caritas Internationalis? Pentru administratorul temporar este „un punct de control pentru a îmbunătăți ceea ce este deja excelent”. El spune că abordează această nouă slujire „cu seninătate și smerenie” și explică faptul că primul său obiectiv va fi s㠄lucreze împreun㔠cu persoanele din secretariat și cu toți cei care participă activ la viața Caritas „pentru a construi un climat de încredere și colaborare”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 9, Ultimul acces: 2022-11-27 23:02:04