Papa Francisc revoca liderii Caritas Internationalis - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc revocă liderii Caritas Internationalis

[2022-11-22]
Papa Francisc a înlăturat marți întreaga conducere a unei confederații internaționale de organizații caritabile și a numit un administrator temporar pentru a îmbunătăți managementul organizației. Sfântul Părinte a emis un decret pe 22 noiembrie prin care l-a numit pe Pier Francesco Pinelli, un consultant italian în management, ca administrator temporar al Caritas Internationalis (CI). Prin aceeași ordonanță, Pontiful a spus că funcțiile de conducere ale confederației catolice vor înceta imediat.

Această decizie îi include pe președintele Caritas Internationalis, Cardinalul Luis Antonio Tagle, și pe secretarul general Aloysius John. De asemenea, încetează și funcțiile vicepreședinților, trezorierului, asistentului ecleziastic, consiliului executiv și consiliului reprezentativ. Într-un comunicat de presă se precizează că o analiză independentă a constatat deficiențe în „managementul și procedurile Caritas Internationalis, care au adus prejudicii grave spiritului de echipă și moralului personalului”. Caritas Internationalis, fondată în 1951, este o confederație catolică de 162 de organizații caritabile cu sediul în 200 de țări din întreaga lume. Sediul său se află pe teritoriul Vaticanului, la Roma, iar Vaticanul îi supraveghează activitatea.
Conducerea Caritas Internationalis este aleasă pentru un mandat de patru ani în cadrul adunării generale a organizației. Următoarea adunare generală este programată pentru luna mai 2023. Potrivit unui comunicat de presă din 22 noiembrie, administratorul temporar, Pinelli, își va îndeplini serviciul în consultare cu Dicasterul pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale, care este condus de Cardinalul Michael Czerny SJ. În comunicatul de presă al dicasterului se precizează că biroul de dezvoltare umană al Vaticanului a comandat anul acesta o analiză independentă a locului de muncă al Caritas Internationalis. Revizuirea a analizat „mediul de lucru al Secretariatului General al CI și alinierea acestuia la valorile catolice ale demnității umane și respectului pentru fiecare persoană”.
Atât angajații actuali, cât și foștii angajați au fost invitați să participe, potrivit dicasterului, care a precizat: „Nu a apărut nici o dovadă de management financiar defectuos sau de nereguli sexuale, dar alte teme importante și domenii care necesită o atenție urgentă au reieșit din activitatea grupului. Au fost observate deficiențe reale în management și proceduri, ceea ce prejudiciază grav spiritul de echipă și moralul personalului”. Pinelli va fi asistat de Maria Amparo Alonso Escobar, șefa departamentului de advocacy al Caritas Internationalis, și de pr. Manuel Morujăo SJ, care va asigura acompaniamentul personal și spiritual al angajaților Caritas, conform decretului Papei Francisc. Printre sarcinile administrative ale lui Pinelli se va număra actualizarea statutelor și regulamentelor confederației, în vederea pregătirii următoarei adunări generale din 2023. Cardinalul Tagle va lucra, de asemenea, cu Pinelli pentru a pregăti adunarea generală.
În comunicatul de presă, Dicasterul pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale a citat noua constituție apostolică a Papei Francisc, „Praedicate evangelium”, care spune că biroul pentru dezvoltare umană are competență asupra Caritas Internationalis și „exercită responsabilitățile rezervate de lege Sfântului Scaun în ceea ce privește înființarea și supravegherea asociațiilor caritabile internaționale și a fondurilor create în aceleași scopuri, în conformitate cu prevederile statutelor respective și în conformitate cu legislația în vigoare”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 9, Ultimul acces: 2022-11-28 02:20:44