Sf. Antonie de la Iezer, cinstit in capitala: Ne rusinam vazand ravna lui, a spus PS Timotei Prahoveanul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sf. Antonie de la Iezer, cinstit în capitală: Ne rușinăm văzând râvna lui, a spus PS Timotei Prahoveanul

[2022-11-23]
de Sorin Ionițe

Parohia bucureștean㠄Sfântul Antonie cel Mare” – Titan îl are ca ocrotitor spiritual și pe Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, cinstit în 23 noiembrie.
Cu această ocazie, PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a slujit miercuri în biserica parohială.
La predică, PS Timotei a evocat viața Sfântului Antonie și a elogiat râvna lui.
„Ce fericit negustor”, a spus PS Timotei despre Sf. Antonie amintind că acesta a ctitorit Schitul Iezer pe care îl găsise în ruin㠄cu lucrul mâinilor lui și cu bogăția pe care o adunase”.
„După o perioadă de ședere în obște, el a preferat să meargă în munte, la o oarecare distanță, unde și-a săpat în piatră o chilie și locul unde urma să fie îngropat. Acolo s-a rugat, nevoința lui fiind cunoscută în mod deplin de Dumnezeu: privegherile, rugăciunile, lucrul mâinilor; pentru că, om în vârstă fiind, trecut de șaizeci de ani, s-a ostenit mult săpând în piatră chilia care se păstrează până azi”.
„Văzând o astfel de râvnă, ne rușinăm noi, cei care lucrăm atât de puțin sau chiar deloc pentru mântuirea noastră”, a subliniat ierarhul.
„Pomenirea unui astfel de sfânt este un prilej de a ne întări credința, de a spori râvna pentru cele sfinte și mai ales dragostea pentru rugăciune”.
În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Andrei Solomon a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Valea Târsei din localitatea prahoveană Breaza, iar teologul Alin ­George Stoica, secretar eparhial la secretariatul Arhiepiscopiei Bucu­reștilor, a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei ilfovene Căldăraru.
În iunie s-au împlinit treizeci de ani de la canonizarea Sfântului Antonie de la Iezer. Cuviosul a trăit la sfârșitul secolului 17 și începutul secolului 18.
Parohia „Sf. Antonie” – Titan deține din 2020 un fragment din moaștele Sf. Antonie de la Iezer. Acestea au fost purtate în procesiune marți seară, în ajunul hramului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9, Ultimul acces: 2022-11-27 21:29:31