Guvernul roman doteaza cu tehnologie informatica sase scoli cu predare in limba romana din regiunea Cernauti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Guvernul român dotează cu tehnologie informatică șase școli cu predare în limba română din regiunea Cernăuți

[2022-11-23]
Publicat de Ștefana Totorcea 23.11.2022
Șase școli din regiunea Cernăuți, în Bucovina de Nord, vor fi dotate cu aparatură electronică și softuri educaționale în limba română. Proiectul este realizat prin implicarea unei organizații a românilor din regiune, Societatea Anastasia din Ciudei, care a primit finanțare de la Guvernul României.
Cabinetele de limba română ale școlilor vor fi dotate cu table inteligente, laptopuri, videoproiectoare, imprimante color, aparate de laminat, mobilier și materiale consumabile, iar cinci grupe de grădiniță vor primi și ele dotări.
Comuna Ciudei, situată la 70 de kilometri distanță de Rădăuți, are 15.560 de locuitori. În localitatea sunt șapte școli și cinci grădinițe. În șase dintre școli, limba de predare este româna, iar grădinițele au cel puțin o grupă cu predare în limba română.
Dotarea lor cu tehnologie informatică, accesul la softuri educaționale, achiziționarea de materiale didactice pentru copii va permite aprofundarea cunoștințelor de limba și literatura română ale elevilor, îmbunătățirea rezultatelor lor, dezvoltarea abilităților de a crea prezentări literare, afișe, grafice, bloguri.
„Studierea limbii române în școală prezintă o importanță inestimabilă, deoarece limba română este expresia cea mai cuprinzătoare a ființei naționale a poporului român, ea identificându-se cu existența milenară a acestui popor”, transmit reprezentanții Societății Anastasia.
„Astfel, devine acută necesitatea promovării și dezvoltării limbii române ca limbă maternă în comunitățile istorice din Ucraina, iar Departamentul pentru Românii de Pretutindeni întinde o mână de ajutor semnificativ mediului asociativ și cultural românesc din Bucovina de Nord.”
Grantul de peste 450.000 de lei este oferit de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni prin „Programul Sprijinirea educației în limba română / Linia B: Limba română pentru elevii din nordul Bucovinei – o perlă cusută în ia strămoșeasc㔠și a fost atras cu sprijinul primarului comunei Ciudei, Anatolie Pițul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 197, Ultimul acces: 2023-12-10 16:24:30