Tinutul Hotin: A fost restaurat monumentul eroilor graniceri de la Otaci - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ținutul Hotin: A fost restaurat monumentul eroilor grăniceri de la Otaci

[2022-11-23]
Publicat de Ștefana Totorcea 23.11.2022
Un monument construit cu 83 de ani în urmă, la Otaci, în Ținutul Hotinului, a fost restaurat prin implicarea Asociației Monumentum din Basarabia, a Primăriei Otaci și a Consulatului General al României la Bălți.
La inaugurarea de luni au participat Consulul general al României la Bălți, Petrișor Ionel Dumitrescu, unionistul Liviu Petrina, grănicerii de la pichetul din Otaci, autorități locale și Fanfara Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
„Cinstim eroii români care au căzut pentru apărarea patriei. Este un nou monument, o nouă cinstire, un nou moment pentru a spune «Glorie ostașilor și eroilor români!» și de a a-i asigura că le vom cinsti amintirea și că vom duce mai departe zestrea pe care ne-au lăsat-o”, a spus Consulul general Petrișor Ionel Dumitrescu.
După ocuparea Basarabiei de către armata sovietică, monumentul a fost distrus aproape în totalitate. Este dedicat grănicerilor uciși în incursiunile bolșevice de peste Nistru și eroilor din Primul Război Mondial.
Consulul general al României la Bălți a depus flori la monumentul restaurat al grănicerilor români de la Otaci luni, 21 noiembrie 2022. Foto: Asociația Monumentum
„Cred că acest monument va demonstra viitoarelor generații că lecțiile războiului trebuie învățate. După cum arată realitatea de acum, noi ne-am dovedit a fi elevi răi, a declarat pentru TVR Moldova Dumitru Zavroțchi, primarul orașului Otaci.
„Monumentul este închinat și Generalului Stan Poetaș, care în ianuarie 1919 a căzut în apropiere de Otaci, lângă satul Călărașeuca, în confruntările cu armata sovietică din 7-21 ianuarie 1919”, a precizat Iulian Rusanovschi, reprezentantul Asociației Obștești Monumentum.
Luna trecută, au fost inaugurate monumente dedicate eroilor armatei române și în alte două localități din Republica Moldova, la Ocnița și Glodeni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6, Ultimul acces: 2022-11-27 20:48:27