Cardinalul Grech incurajeaza sinodalitatea in spirit de rugaciune - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Grech încurajează sinodalitatea în spirit de rugăciune

[2023-01-19]
Cardinalul Mario Grech
Secretarul General al Sinodului, Cardinal Mario Grech, a vorbit miercuri, 18 ianuarie 2023, seara, în cadrul unui webinar de lansare a unui curs de formare despre sinodalitate, remarcând că publicarea recentului text de către Secretariatul General al Sinodului are loc într-un „moment providențial” pentru parcursul sinodal 2021-2024. Ea vine înaintea celor șapte Adunări continentale care se vor desfășura în lunile următoare, după ce s-a încheiat etapa de consultare a Poporului lui Dumnezeu în Bisericile locale din întreaga lume, consultare care a dus la redactarea documentului de lucru pentru etapa continentală. În timp ce continentele se pregătesc pentru această importantă întâlnire, „absolut fără precedent în istoria Sinodului”, Cardinalul Grech și-a exprimat speranța că noua culegere de discursuri ale Papei se poate dovedi utilă în pregătirea și celebrarea acestor adunări.

Cardinalul Grech a lăudat capacitatea Papei Francisc de a ilustra întregii Biserici, „cu limbajul apropiat al unui păstor și cu profunzimea omului de credință”, ce este și ce nu este sinodalitatea. Pontiful, a adăugat Cardinalul Grech, a oferit indicații concrete pentru a putea crește ca Biserică sinodală în al treilea mileniu. Cardinalul Grech a scris prefața noii cărți „A merge împreună: Cuvinte și reflecții ale Papei Francisc despre sinodalitate”, editată de Secretariatul General al Sinodului și publicată de editura Vaticanului, Libreria Editrice Vaticana (LEV). Cartea prezintă toate intervențiile Papei Francisc din timpul pontificatului său pe tema sinodalității.
Reflectând la contribuția sa, Cardinalul Grech a spus că introducerea sa a dorit „să ofere un simplu ghid de lectură pentru aceste intervenții”, sugerând trei puncte tematice care, speră el, se pot dovedi utile pentru cititorii ce „doresc să se conecteze mai bine la drumul sinodal în desfășurare, ajutați fiind de cuvintele Sfântului Părinte”. Cele trei puncte sunt: tema discernământului; slujirea păstorilor; și gradualitatea drumului. Un aspect care le străbate pe toate și care, în opinia sa, caracterizează decisiv magisteriul sinodal al Papei Francisc, este dimensiunea spirituală a sinodalității.
Într-adevăr, este remarcabilă referința insistentă la Duhul Sfânt în discursurile Papei Francisc, redate în volum, a spus Cardinalul Grech, amintind cuvintele Papei despre Duhul Sfânt, în special cele care subliniază că Sinodul este „un moment eclesial” al cărui protagonist este Duhul Sfânt. Sinodul, a spus Sfântul Părinte, „ne oferă ocazia de a deveni Biserica ascultării: de a lua o pauză de la ritmurile noastre, de a ne opri din neliniștile noastre pastorale, a ne opri și a asculta. A-l asculta pe Duhul Sfânt în adorație și rugăciune”. Duhul Sfânt, a mai spus Sfântul Părinte, „este Cel care ne călăuzește acolo unde dorește Dumnezeu și nu acolo unde ne-ar duce ideile și gusturile noastre personale”.
Cardinalul Grech a spus apoi că dorește să preia trei puncte din magisteriul Sfântului Părinte pentru a oferi o înțelegere mai profundă a „dimensiunii constitutiv spirituale a sinodalității”. În primul rând, în cuvintele Papei Francisc, Sinodul „ascult㔠de Duhul Sfânt, a spus Cardinalul. „În Sinod”, a explicat el, „nu ne ascultăm pur și simplu unii pe alții, ca în orice altă adunare. Desigur, ascultarea reciprocă este fundamentală, dar presupune un act de credință în prezența Duhului Sfânt în toți participanții, întrucât fiecare dintre ei a primit la Botez și la Mir ungerea Duhului”.
În al doilea rând, a spus Cardinalul Grech, Sinodul este „ascultare” față de Duhul Sfânt. „La Sinod nu exist㠖 sau cel puțin nu trebuie să existe – învingători sau învinși”, a spus el, „pentru că nu voința majorității prevalează, ci voința lui Dumnezeu, pe care Duhul Sfânt ne permite să o recunoaștem printr-un act comun de discernământ”. În al treilea și ultimul rând, Sinodul este „o invocare” a Duhului Sfânt. „Acesta este un aspect care de fapt le precedă pe celelalte două, pentru că este condiția lor indispensabilă”. Cardinalul a recunoscut că, deși poate fi o provocare, merită să redescoperim „climatul de rugăciune și liturgic al fiecărei convocări sinodale”. Cardinalul Grech a încheiat rugându-se ca Duhul Sfânt să îi ajute pe cei care participă la curs, să îi învețe și să coboare în inimile lor.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 26, Ultimul acces: 2023-01-31 04:58:24