Se implinesc doua secole de la tiparirea in romana a primelor carti de muzica bisericeasca pe notatie bizantina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Se împlinesc două secole de la tipărirea în română a primelor cărți de muzică bisericească pe notație bizantină

[2023-01-19]
de Diac. Iulian Dumitrașcu

Macarie Ieromonahul, protopsaltul Mitropoliei Ungrovlahiei, tipărește în 1823 la Viena primele cărți de muzică bisericească în limba română.
Este vorba despre lucrările: Theoreticonul, Anastasimatarul și Irmologhionul.
Două dintre lucrările nominalizate, Anastasimatarul și Irmologhionul, „cuprind cântări scrise în noua notație bizantină, numită hrisantică, iar cel de-al treilea tom, Theoreticonul, conține teoria sau gramatica musichiei bisericești”.
Activitatea și opera Ieromonahului Macarie sunt evidențiate de Constantin Gordon într-un material publicat pe Ziarul Lumina.
„Macarie Ieromonahul (1750/ 63-­­1836) a fost un personaj complex: psalt, compozitor, dascăl de psaltichie, tipograf și predicator”.
„Făcea parte din cercul restrâns al colaboratorilor Mitropolitului Dionisie Lupu (la a cărui înscăunare va ține un discurs înflăcărat), fiind apropiat și de alți mitropoliți, precum Filitti, Nectarie, Sf. Grigorie al IV-lea Dascălul, Veniamin Costachi al Moldovei, dezvoltând și o frumoasă prietenie și cu Episcopul Chesarie al Buzăului”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7, Ultimul acces: 2023-01-30 15:53:37