Sr. Dolce: 100 de ani de prezenta carmelitana in Filipine - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sr. Dolce: 100 de ani de prezență carmelitană în Filipine

[2023-05-25]
foto: Vatican News
Sora Dolce Inlayo OCD, o filipineză stareță a Carmelului Infanta, trăiește prin misiunea ei de a-l sluji pe Dumnezeu în Congregația Carmelitelor Desculțe din Ordinul Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel, o comunitate de călugărițe contemplative din Dieceza de Infanta, Quezon, Filipine.

Carmelul Infanta a fost fondat în 1981 de către Federația Carmelurilor din Filipine și de regretatul Episcop Julio Xavier Labayen OCD, ca răspuns la apelul de reînnoire a vieții religioase lansat de Conciliul Vatican II. „Cinci voluntare au răspuns invitației Episcopului Labayen, de a fonda un Carmel sărac, simplu și inculturat în Biserica săracilor”, a declarat sr. Dolce pentru Vatican News. Prin relațiile personale cu săracii, călugărițele carmelitane și-au format carisma și au fost „evanghelizate de săraci”, a adăugat ea: „Carmelul a luat sărăcia evanghelică drept carisma sa fundamentală.” În acest sens, sr. Dolce a spus că Philip Sainz de Baranda, pe atunci Părintele General al Carmelului Infanta, le-a motivat, de asemenea, pe călugărițele carmelitane în misiunea lor. „Continuați să vă trăiți stilul de viață, să fiți o mărturie a simplității vieții, în clădirile și împrejurimile voastre, fiind foarte aproape de săraci”, le-a încurajat el. „Dați mărturie că acest mod de viață este posibil pentru călugărițele carmelitane.”
Sr. Dolce a evidențiat rolul semnificativ al Sfintei Tereza de Avila în congregația lor. „Sfânta Tereza de Avila este considerată fondatoarea și mama Carmelului Terezian. Împreună cu un grup de călugărițe de la Mănăstirea Întrupării”, a amintit sr. Dolce, „ea a fondat prima mănăstire de călugărițe carmelitane desculțe, Mănăstirea Sfântul Iosif din Avila”. Sora a explicat că sunt comemorate și fondatoarele primei mănăstiri carmelitane din țară. „În acest an, când sărbătorim 100 de ani de prezență carmelitană în Filipine, este potrivit să ne amintim și de călugărițele carmelitane franceze care au fondat Carmelul Jaro, primul Carmel din Filipine”, a spus ea. „În prezent, există 22 de carmelitane în Filipine și una în Kuching, Malaezia, care aparține Federației filipineze a Călugărițelor Carmelitane Desculțe.”
Sr. Dolce a subliniat, de asemenea, responsabilitatea lor de a sluji Biserica cu iubire. „Vocația noastră de călugărițe carmelitane contemplative este de a fi iubire în inima Bisericii și de a exprima această iubire debordantă prin misiunea noastră de inimi rugătoare în Trupul mistic al lui Cristos, Biserica.” Ea a amintit o afirmație a Sfântului Ioan al Crucii, care a ajutat-o pe Sfânta Tereza de Avila în misiunea ei de a fonda Carmelitanele Desculțe: „Un act de iubire pură este mai benefic pentru Biserică decât toate celelalte fapte la un loc”. „Apostolatul nostru este rugăciunea. Cu mințile și inimile noastre centrate pe Isus, iubirea vieții noastre, îi oferim Dumnezeului nostru Treimic un sacrificiu plăcut de rugăciune neîncetată de la răsăritul soarelui până la apusul lui, purtând în același timp în inimile noastre nevoile și intențiile Bisericii, în special ale preoților noștri și ale săracilor”, a adăugat sr. Dolce. „Fecunditatea noastră apostolică de carmelitane izvorăște din prietenia noastră profundă și intimă cu Cristos.”
Sr. Dolce a reiterat, de asemenea, cuvintele constituției apostolice „Vultum Dei Quarere” a Papei Francisc despre viața contemplativă a femeilor, care afirmă: „Viața contemplativă a femeilor a reprezentat întotdeauna în Biserică, și pentru Biserică, inima ei rugătoare, un depozit de haruri și de rodnicie apostolică, și o mărturie vizibilă a misterului și a bogatei varietăți a sfințeniei”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 195, Ultimul acces: 2024-04-12 06:21:01