„Drumul spre o inima noua” din Onesti ajuta la schimbarea tinerilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Drumul spre o inimă nou㔠din Onești ajută la schimbarea tinerilor

[2023-05-24]
foto: Ercis.ro
În zona Onești, a fost întemeiat grupul „Drumul spre o inimă nouă”, un grup în care tinerii, doritori de a face o schimbare, se pot înscrie și pot învăța mai multe despre dezvoltarea spirituală alături de persoane consacrate și laici. Lunar, într-un weekend, tinerii se adună în spirit de credință la Casa Ecumenică din Onești pentru a-și începe activitățile. Prima întâlnire s-a desfășurat în perioada 28-30 octombrie 2022, iar tema a fost „Învață să zbori ca un vultur, nu ca o găină!” În toate cele trei zile tinerii au discutat tema propusă, au adus argumente, au împărtășit în grupuri experiențe personale și au înțeles de ce e important să aibă încredere în ei și nu în cei care îi influențează în mod negativ.

A doua întâlnire s-a desfășurat în perioada 18-20 noiembrie 2022 și a avut ca tem㠄Eul ideal și eul limitant”. De data aceasta, tinerii s-au privit în oglindă și au descoperit care este adevărata lor față, iar în urma jocurilor, a momentelor de rugăciune și a activităților bine organizate s-au descoperit pe ei înșiși și au înțeles de ce este bine să nu se ascundă sub o mască falsă. În cea de-a treia întâlnire, cu tema „Rănile din copilărie”, desfășurată în perioada 13-15 ianuarie 2023, au descoperit că tot ceea ce acum nu pot înțelege despre ei se datorează copilăriei și rănilor pe care le-au suferit. În urma acestui weekend au reușit să învețe care este procesul de vindecare a rănilor și cât de necesar este acesta pentru o viață mai bună.
A patra întâlnire s-a petrecut în perioada 24-26 februarie 2023 și a avut ca tem㠄Cum mă afectează astăzi rănile din copilărie?” Deoarece la întâlnirea desfășurată luna anterioară tema a pătruns în inimile tinerilor destul de mult, s-a continuat și luna aceasta la aprofundarea temei și la a înțelege mai bine pașii spre vindecare. La întâlnirea a cincea, desfășurată în perioada 24-26 martie 2023, au tratat tema „Iertarea”. În aceste trei zile tinerilor le-a fost explicată importanța iertării de sine și importanța iertării persoanelor din jur. La finalul reuniunii au făcut o evaluare a ceea ce au învățat și au descoperit că iertarea este un lucru benefic atât pentru sine cât și pentru ceilalți.
Penultima întâlnire, care s-a petrecut în perioada 21-23 aprilie 2023, a avut ca tem㠄Prietenia”, o temă care a stârnit multe discuții aprinse dar, într-un final, cu ajutorul animatorilor au înțeles că prietenia este importantă și necesară pentru sufletul nostru. Ultima întâlnire, petrecută în perioada 19-21 mai 2023, a tratat tema: „Familia”. Fiind și ultima întâlnire, tinerii au fost încântați de a petrece cât mai mult timp alături unul de altul, iar la finalul întâlnirii, duminică, i-au avut ca oaspeți pe părinții lor, cu care au desfășurat câteva activități și cu care s-au distrat cu multe jocuri și dansuri. Mulțumiri aducem pr. Alexandru Percu, directorul Oficiului pentru Vocații din Dieceza de Iași, sorei Lucia Vârga SP, organizatorul principal al acestor întâlniri, tuturor persoanelor consacrate și laicilor care s-au implicat în organizare și în mod special tinerilor care au participat cu drag la acest grup de formare.
În perioada 21-23 mai, animatorii de la grupul „Drumul spre o inimă nou㔠au fost la Mănăstirea Sfânta Treime de la Pârâul Rece pentru a trăi împreună două zile de reflecție, rugăciune și evaluare. Au reflectat împreună asupra anumitor caracteristici ale Însoțitorului prin excelenț㠖 Isus – pe care le-a pus în act, însoțind discipolii din Emaus, după care au văzut caracteristicile pastorației vocaționale în viziunea Papei Francisc. Apoi, împreună, au făcut o evaluare a acestui parcurs și și-au îndreptat privirea spre viitor, cum să continue și cum să deschidă inima și altor tineri care doresc să parcurgă acest drum formativ. Seara, au avut parte de o mărturie foarte frumoasă: pr. Giovanni le-a împărtășit experiența sa de misiune în calitate de exorcist al Arhidiecezei de București. A doua zi au făcut o plimbare prin munți, contemplând împreună frumusețile naturii, o carte deschisă a frumuseții și iubirii lui Dumnezeu.
Credem că și această experiență trăită împreună timp de patru ani (surori și frați din șapte congregații diferite, un preot diecezan și o laică) este o mărturie profetică pentru Biserică și pentru lumea de astăzi. Împreună, la îndemnului Papei Francisc, am ieșit din granițele propriului institut pentru a elabora împreună, la nivel local, proiecte comune de formare și de evanghelizare, căutând în libertate creșterea umană și spirituală a fiecărui adolescent pe care l-am însoțit. S-au creat între noi relații de comuniune și de împărtășire profundă, care ne ajută, care susțin vocația noastră și „aprind focul” în misiunea care ne-a fost încredințată. (Radu-Marian Moise și Sr. Lucia Vârgă, Surorile Providenței, pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 165, Ultimul acces: 2024-04-08 09:27:57