Consacrarea altarului si sfintirea bisericii din Dumbraveni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii din Dumbrăveni

[2023-09-18]
foto: Ercis.ro
Sâmbătă, 16 septembrie 2023, la ora 11:00 PS Petru Sescu, Episcop auxiliar, a celebrat Liturghia în cadrul căreia a avut loc consacrarea altarului și sfințirea bisericii „Sfânta Fecioară Maria Îndurerat㔠din Dumbrăveni. Liturghia a fost transmisă de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV. Astăzi, sufletele credincioșilor din parohia Dumbrăveni sunt copleșite de bucurie și emoție preamărindu-l pe Dumnezeu și aducându-i mulțumire Sfintei Fecioare Maria Îndurerată, pentru că, în apropierea sfintei sale sărbători, după 13 ani de muncă, eforturi și renunțări, a făcut posibil ca acest lăcaș să fie sfințit de Episcopul auxiliar Petru.

Nu putem descrie în cuvinte aceste trăiri, ele sunt unice și speciale pentru comunitatea noastră, care s-a format în urma unei calamități naturale. La inițiativa părintelui paroh de atunci, Iosif Sescu, a vecinului său, părintele Mihai Cucuteanu, cu recomandarea părintelui decan Ștefan Erdeș și a Preasfințitului Petru Gherghel, s-a hotărât ca pe izlazul satului Fundu Răcăciuni să se întemeieze o nouă localitate. Nucleul primar a fost format din 15 gospodării la care, treptat-treptat, s-a ajuns până astăzi la 156 de case din care cam jumătate sunt permanent locuite. În 1998, cătunul Dumbrăveni a fost încredințat spre administrare parohiei Ciucani, până atunci aparținând de parohia Fundu Răcăciuni. În acea perioada nimeni nu își putea imagina că în decursul a 13 ani vom ajunge să locuim într-un sat atât de frumos.
Ne simțim binecuvântați de Domnul că suntem păstoriți de părintele paroh Iulian Pascaru, care din momentul începerii lucrărilor, și anume luna august a anului 2010, a depus eforturi foarte mari ca în acest moment satul Dumbrăveni să fie parohie de sine stătătoare și să avem o biserică atât de frumoasă construită cu o suprafață de 22 m lungime și 11 m lățime, o construcție frumoasă și reprezentativă pentru comunitatea noastră. Mulțumim preoților din decanat, preoților din jurul altarului care au participat la sărbătoarea noastră, părintelui Eugen Budău, care s-a ocupat în amănunt de frumoasele cântări din cadrul Sfintei Liturghii, și preoților care s-au preocupat de relicvele următorilor: Sfântul Anton de Padova, Sfântul Ioan Calabria, Fericitul Anton Durcovici, Fericitul Vladimir Ghika și Fericita Veronica Antal, care au fost puse în Sfântul altar.
La acesta sărbătoare părintele paroh prin discursul său a adus mulțumire tuturor binefăcătorilor acestei comunități, și nu în ultimul rând albinuțelor care prin munca lor au contribuit la construirea bisericii. Aducem mulțumire binefăcătorilor care au făcut ca acesta sărbătoare să fie organizată de la cel mai mic detaliu. Mulțumim primarului, autorităților locale și județene pentru susținerea acestei biserici. Am avut onoarea să avem între noi membrii postului de radio ERCIS FM, care au transmis întregii lumi frumoasa sărbătoare a sfințirii bisericii din parohia noastră. Cu acest prilej le mulțumim că prin intermediul lor mulți credincioși care sunt departe de comunitate au putut fi alături de noi prin gând și rugăciune. Prezența lor ne-a umplut inimile de recunoștință și bucurie că acesta frumoasă realizare a comunității poate fi transmisă întregii Dieceze de Iași și chiar întregii lumi.
Biserica nouă pe care credincioșii din satul Dumbrăveni o oferă Sfintei Fecioare Maria Îndurerată ca dar al credinței, hărniciei, priceperii și dărniciei lor devine prin sfințire „poarta cerului”, casă a lui Dumnezeu și lăcaș al inimii lor. (Petronela-Adelina Polcovnicu pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 128, Ultimul acces: 2024-07-06 02:58:32