PS Ignatie in Dublin: Crucea lui Hristos nu inseamna numai suferinta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Ignatie în Dublin: Crucea lui Hristos nu înseamnă numai suferință

[2023-09-19]
de Iustin Gheorghe

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat duminică slujba Sfintei Liturghii la Parohia „Sfântul Dionisie Erhan” din Dublin, Irlanda, cu ocazia hramului acesteia.
Printre participanți s-a numărat și Excelența Sa, Larisa Miculeț, Ambasadoarea Republicii Moldova în Irlanda, pr. Călin Florea, protopopul ortodox român al Irlandei.
Episcopul Hușilor a detaliat în predică despre semnificațiile Crucii și că aceasta arată în primul rând dragoste.
„Crucea lui Hristos nu înseamnă numai suferință. Noi suntem obișnuiți, în limbajul cotidian, când trecem printr-o perioadă dificilă în viața noastră, să spunem: «Aceasta este crucea mea» – adică este o formă de resemnare: «Nu am ce să fac și îmi accept crucea, cum vine ea în viața mea, cu povara pe care o resimt eu»”, a spus ierarhul.
„Dacă am reuși să înțelegem că Crucea lui Hristos înseamnă dragoste și asumare a suferinței, vom reuși să înțelegem altfel situațiile limită cu care ne confruntăm”, a subliniat Preasfinția Sa.
„Proba supremă a dragostei este jertfa. Sacrificiul devine imposibil dacă nu există «motorul» dragostei, «ADN-ul» a tot ceea ce presupune asumarea suferinței”.
„Hristos ne învață, în Evanghelii, faptul că a iubi pe cineva înseamnă a-l avea în inimă, a-l asuma, atunci când acela nu merită acest lucru”, a menționat Episcopul Hușilor.
„Prin urmare, Crucea este, în primul rând, semnul dragostei lui Dumnezeu, semnul îngăduinței, al iertării depline și al rugăciunii pentru vrăjmași”.
Preasfinția Sa a afirmat că a mărturisi despre cineva presupune a avea încredere deplină în acela.
„Lipsa de curaj în a vorbi despre Hristos este, de fapt, un deficit de iubire – noi nu-L iubim așa cum se cuvine. Atunci când iubim un om în mod deosebit, nu ne interesează ce gândește sau cum ne judecă celălalt, ci vom vorbi despre persoana respectivă, pentru că noi credem în ea, o iubim, și nimeni nu poate să ne oprească, nimic nu poate să constituie un obstacol în trăirea dragostei pe care o avem față de persoana respectivă”, a spus ierarhul.
Comunitatea din Parohia „Sfântul Dionisie Erhan” este formată în mare parte din români din Basarabia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 143, Ultimul acces: 2024-07-10 22:39:57