Prima biserica pusa in valoare printr-un proiect de iluminat inteligent al unui lider mondial in domeniu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prima biserică pusă în valoare printr-un proiect de iluminat inteligent al unui lider mondial în domeniu

[2024-03-28]
de Ștefana Totorcea

Biserica Domnița Bălașa din București, monument istoric recent restaurat cu fonduri europene, a fost pusă în valoare printr-un proiect de iluminare inteligentă realizat de o companie care deține o poziție de lider mondial în domeniu. A fost primul proiect de mare complexitate creat pentru o biserică, transmit reprezentanții firmei Signify.
„Implementarea conceptului de iluminat a fost extrem de complexă, având ca scop evidențierea tuturor elementelor care conferă acestei biserici un caracter aparte”, a declarat un reprezentat al companiei citat de Business Magazin.
„Prin intermediul sistemului de iluminat inteligent instalat, la intrarea în biserică sunt evidențiate naosul cu candelabrele, catapeteasma, ușile împărătești și cele două monumente funerare ale Domniței Bălașa și Zoiței Bibescu.”
Iluminatul exterior evidențiază detaliile arhitecturale și decorative al Bisericii Domnița Bălașa din București. Foto: Așezămintele Brâncovenești – Biserica Domnița Bălașa
A fost implementat un sistem de control al iluminatului atât în interior, cât și în exterior, care permite crearea de scenarii de iluminare diverse. La intrare, a fost amplasat un panou de control, iar pe tableta din altar și pe telefoanele mobile ale slujitorilor bisericii a fost instalată o aplicație dedicată.
Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal din Capitală a fost renovată, în perioada 2018-2022, printr-un proiect european în valoare de peste 3,4 de milioane de euro. Foto: Așezămintele Brâncovenești – Biserica Domnița Bălașa
Iluminatul este divizat în mai multe zone, fiecare cu scenarii predefinite adaptate la diversele ceremonii religioase. Aceasta permite ajustarea cantității de lumină în funcție de evenimentul desfășurat în biserică.
Proiectul european de restaurare a Bisericii Domnița Bălașa a inclus introducerea unui sistem inteligent de iluminare, care poate și ajustat pe zone, în funcție de nevoi. Foto: Așezămintele Brâncovenești – Biserica Domnița Bălașa
Fiecare zonă poate fi controlată individual: candelabrul și crucile pot fi gestionate separat, iar utilizatorii pot selecta scenarii generale pentru întregul interior al bisericii.
Biserica Domnița Bălașa este primul lăcaș de cult în care compania Signify a realizat un sistem complex de iluminat inteligent. Foto: Așezămintele Brâncovenești – Biserica Domnița Bălașa
Între beneficii se numără economii semnificative la factura de energie electrică, evidențierea unui monument istoric de excepție și îmbunătățirea vizibilității pentru transmisiile live ale slujbelor.
Noul sistem de iluminat al monumentului istoric va contribui la reducerea semnificativă a facturilor la utilități. Foto: Așezămintele Brâncovenești – Biserica Domnița Bălașa
Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal din Capitală este unul dintre puținele lăcașuri de cult ortodoxe unde se păstrează monumente funerare sub formă de statui. A fost restaurată, în perioada 2018-2022, în cadrul unui amplu proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile.
„Le aduc mulțumiri doamnei Viorica Frunză, proiectantul general, și domnului Ionuț Bursuc, manager de proiect, care au făcut totul să fie posibil”, a declarat Părintele Paroh Ștefan Ababei.
Biserica Domnița Bălașa este unicul edificiu rămas din Așezămintele Brâncovenești. Foto: Așezămintele Brâncovenești – Biserica Domnița Bălașa
Biserica a fost restaurată și înfrumusețată până la cele mai mici detalii, de la fundație până la acoperiș. Fundația și zidăria au fost consolidate, iar acoperișul și șarpanta au fost restaurate în forma lor originară. La fel și împrejmuirea bisericii.
Proiectul, în valoare totală de 17.156.630,30 lei cu TVA, a fost cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 32, Ultimul acces: 2024-04-18 07:48:31