Mesajul pastoral de Anul Nou al IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, pentru ascultatorii Radio Trinitas - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mesajul pastoral de Anul Nou al IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, pentru ascultatorii Radio Trinitas

[2007-01-01]
Este drept si demn, frumos si folositor pentru suflet sa ne amintim de unele momente deosebite din istoria Bisericii, pentru a arata recunostinta fata de vrednicii inaintasi, spre a ne intari in credinta si a intensifica lucrarea misionara a Bisericii din timpul nostru.
Este bine sa ne reamintim ca in anul 2007 se implinesc 1600 de ani de la trecerea in viata vesnica a Sf. Ioan Gura de Aur, cel mai mare predicator al Bisericii nedespartite a lui Hristos, dascal al pocaintei si al sfinteniei, precum si 1220 de ani de cand a avut loc, la Niceea, langa Constantinopol, Sinodul VII ecumenic (787), care a statornicit pentru totdeauna invatatura ortodoxa despre datoria tuturor crestinilor de a cinsti sfintele icoane, ele fiind marturii sfinte ale credintei in Hristos sau ale iubirii vesnice a lui Dumnezeu pentru oameni si ale iubirii oamenilor fata de Dumnezeu.
Cu evlavie deosebita, mai ales in Moldova, in anul 2007 ne reamintim si de implinirea a 550 de ani de la intronizarea ca domnitor al Moldovei a Sf. Voievod Stefan cel Mare (1457), precum si de implinirea a 120 de ani de la sfintirea Catedralei mitropolitane din Iasi (1887).
Pe de alta parte, anul 2007 este si anul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, ca stat membru al acesteia, cu drepturi si obligatii pe care nu le-a avut pana acum. In calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene cu cea mai mare populatie crestin-ortodoxa (aproape 20 milioane de cetateni), Romania poate fi mai bine cunoscuta atat in ceea ce priveste credinta si valorile ei spirituale, cat si in privinta lipsurilor sale materiale si a neimplinirilor sale economice si sociale.
Uniunea Europeana nu este pentru noi, romanii credinciosi, nici rai, nici iad, ci o incercare internationala, politica si pragmatica, de a organiza solidaritatea si coresponsabilitatea popoarelor Europei privind prezentul si viitorul acestui continent, adica, mai precis, un trai material mai bun, o siguranta defensiva mai mare si un mediu inconjurator mai sanatos. Din punct de vedere spiritual, Uniunea Europeana este un spatiu al multor credinte foarte diferite intre ele, mediu al pluralismului religios crestin si necrestin, incat crestinii catolici, ortodocsi, anglicani, protestanti si neoprotestanti convietuiesc, in pace sau uneori in tensiune, intre ei sau cu oameni de alte religii ca: musulmani, evrei, budisti, hindusi s.a.
Totodata, Uniunea Europeana este si un spatiu al indiferentei religioase sau al secularizarii, inteleasa ca viata fara rugaciune colectiva sau personala. In acest context, de mare importanta si folos duhovnicesc pentru noi, crestinii ortodocsi romani, sunt parohiile ortodoxe romanesti care s-au infiintat deja si se vor mai infiinta in Europa Occidentala, dar si impreuna-lucrarea noastra pastoral-misionara cu alti ortodocsi din Europa.
Asadar, spre a evita deodata izolarea de altii si dizolvarea propriei noastre identitati, trebuie, pe de o parte sa aparam credinta ortodoxa si valorile ei permanente, spiritualitatea si cultura autentica romaneasca, iar pe de alta parte sa invatam de la altii ceea ce este bun si folositor.
Cu intelepciune si speranta, daca ramanem tari in credinta, iubim mult pe Dumnezeu in rugaciune si pe semenii nostri in fapte bune, vom trai bucuria biruintei si a roadelor frumoase in orice loc si in orice timp! Deci, si in Uniunea Europeana!
Sa nu uitam niciodata ca suntem crestini de la inceputul formarii noastre ca popor si ca am aparat cu jertfe multe, de-a lungul secolelor, credinta apostolica primita de la Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei. Insasi stema Romaniei ne reaminteste ca suntem popor purtator de Cruce si de lumina a Invierii. Sa purtam cu noi in Uniunea Europeana lumina, pacea si bucuria credintei in Hristos!
Cu prilejul Anului Nou 2007 va dorim tuturor sanatate si pace, bucurie si mult ajutor de la Dumnezeu in toata fapta cea buna.
Sa traiti intru multi si binecuvantati ani!
La Multi Ani!

IPS Daniel,
Mitropolit al Moldovei si Bucovinei

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 6122, Ultimul acces: 2024-03-29 07:37:39