2007, anul ce va schimba totul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

2007, anul ce va schimba totul

[2007-01-03]
Economia a 124 de state a crescut cu peste 4%. 1.745 de miliarde dolari, valoarea noilor bogatii create. In 2007, economia Frantei ar putea avea de suferit
Prestigioasa publicatie economica franceza "L"Expansion" face, in numarul din luna ianuarie 2007, o ampla analiza a performantelor economiei mondiale in 2006 si prognozeaza trendul general, dar pe spatii geografice, in anul care vine.
Dupa un an 2006 fructuos, rata cresterii la nivel mondial va inregistra in 2007 o scadere, cred economistii de la revista mentionata anterior.

Perioada 2003-2006, continua revista, va ramane in analele istoriei ca o "perioada de aur" pentru economia mondiala, necunoscuta de la gloriosii ani "30. Ultimele 12 luni au inregistrat cifre de crestere ce le-au depasit pe cele cunoscute in precedentele 36 de luni. Din cele 176 de state ale lumii analizate de "L"Expansion", doar doua au cunoscut recesiunea: Zymbamwe si Seychelles.

Nu mai putin de 124 de state au cunoscut cresteri superioare cifrei de 4%. Aceasta performanta este cu atat mai remarcabila, cu cat planeta s-a confruntat cu un soc petrolier mult mai brutal decat cele din 1973 si 1979, care asa cum ne amintim au provocat cele doua mari recesiuni de dupa razboi.

Este insa adevarat faptul ca acest soc a fost suportat mai bine. Economistii de la "L"Expansion" releva aspecte foarte pozitive din ultimele 12 luni: o euforie a burselor, unele dintre ele - cum a fost cazul Wall Street-ului - au inregistrat recorduri; dezechilibrele internationale nu s-au adancit, iar contributia diferitelor zone ale planetei la cresterea globala a fost in 2006 mult mai omogena ca oricand, un semn ca mai multe "motoare" sunt de acum in miscare.

Astfel, din cele 1.745 de miliarde dolari, cat au reprezentat noile bogatii create, Asia a dat 30 la suta, America de Nord 25%, iar Europa Occidentala, 20%. De aici concluzia ca exista un "risc redus de pana globala".

Cu toate acestea, adauga specialistii de la revista citata, 2007 ar putea inregistra o "inversare a tendintelor".

Aceasta deoarece, intreaga economie mondiala va resimti efectele scaderii din economia americana, inevitabila daca se tine cont de reversul brutal din sectorul imobiliar. De asemenea, dat fiind faptul ca si cresterile in Europa incep sa bata pasul pe loc, ca urmare a politicilor economice mai restrictive, iar pe piata materiilor prime, ca si la burse este prognozata o oarecare acalmie. Este previzibila inclusiv o crestere a ratelor dobanzilor in Statele Unite ale Americii si in Europa, nu mai tarziu de mjlocul anului 2007.

In acest moment, considera analistii francezi, doar o singura "ruptura" este prognozata. Aceasta se va produce in Franta, in primavara anului viitor cand au loc alegerile prezidentiale si economia acestei tari europene importante "nu mai are de ales decat intre avant ori declin".

Sursa: www.9am.ro


Contor Accesări: 1417, Ultimul acces: 2024-04-13 12:58:26