PF Kiril i-a scris PF Bartolomeu pe tema situatiei din Ucraina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PF Kiril i-a scris PF Bartolomeu pe tema situației din Ucraina

[2019-01-02]
PF Bartolomeu și PF Kiril
„Încă nu este târziu să vă opriți.” Astfel se încheie lunga scrisoare trimisă luni de Patriarhul Kiril al Moscovei, Patriarhului ecumenic Bartolomeu de Constantinopol, cu privire la recenta creare a noii „Biserici autocefale din Ucraina”. Așa cum se știe, Patriarhul de Moscova consideră crearea acestei entități total ilegitime și nimic pentru că, se reafirmă, „actualul proces, politizat, de unificare forțată este departe de normele și de spiritul sfintelor canoane”. Pentru aceasta PF Kiril își exprim㠄durerea, stupoarea și indignarea față de acțiunile anti-canonice” ce au dus, la 15 decembrie 2018, în Catedrala „Sfânta Sofia” din Kiev, la desfășurarea „conciliului unificării” și la respectiva alegere a Mitropolitului Epifanie (Dumenko) de Prejaslav și Belaja Tserkov ca „primat al noii Biserici Ortodoxe autocefale din Ucraina”.

PF Kiril amintește că au prezidat „conciliul”, în afară de Mitropolitul Emanuel, reprezentant al Constantinopolului, un laic, adică președintele Republicii Ucrainene, Petro Poroșenko, și mai ales conducătorii „Bisericii Ortodoxe ucrainene – Patriarhia de Kiev”, Filaret (Denisenko), și ai „Bisericii Ortodoxe autecefale”, Macarie (Maletych), considerați de ortodocșii ruși niște schismatici, spre deosebire în schimb de Mitropolitul Onofriu, primat al „Bisericii Ortodoxe ucrainene – Patriarhia de Moscova”, singura „canonic㔠după Patriarhia condusă de Kiril. Între altele, numai doi dintre cei nouăzeci de Episcopi din această Biserică au participat la întâlnirea de unificare, circumstanță care îl face pe PF Kiril să spună, adresându-se PF Bartolomeu: „Consilierii Dvs v-au asigurat că episcopatul din Biserica Ortodoxă Ucraineană (canonică) era gata să sprijine proiectul politic al autorităților din Kiev, pe care un număr considerabil de Episcopi așteptau numai binecuvântarea Dvs pentru a se despărți de Biserica lor. V-am avertizat în mod repetat că sunteți înșelat. În deciziile Dvs vă referiți la voința poporului ortodox ucrainean”, dar „a fost voința marii majorități a clerului și a laicilor, adevăratul popor ecleziastic din Ucraina, care a determinat episcopatul din Biserica Ucraineană (canonică) să nu răspundă la invitațiile Dvs și să refuze să participe la «conciliul de unificare» al schismei ucrainene”.
Patriarhul de Moscova – în vederea zilei de 6 ianuarie, solemnitatea Teofaniei, zi în care, la Fanar, PF Bartolomeu va încredința „tomos-ul de constituire a noii Biserici autocefale surori” – face așadar acum o tentativă extremă, cerând Arhiepiscopului de Constantinopol să revină asupra deciziilor sale, pentru „a salvgarda unitatea Ortodoxiei”. Un proces pornit oficial la 11 octombrie, când o notă, difuzată la încheierea Sinodului Patriarhiei ecumenice, anunța voința PF Bartolomeu de a trece la acordarea autocefaliei Bisericii din Ucraina, de a restabili stauropegion-ul Patriarhului ecumenic de Kiev și de a reintegra canonic la gradul lor ierarhie sau sacerdotal pe Filaret Denisenko și pe Macarie Maletych și pe credincioșii din Bisericile lor. Ca răspuns, după puține zile, Moscova a rupt comuniunea euharistică cu Constantinopolul.
Prin comunicatul din 11 octombrie, PF Bartolomeu a „revocat legătura juridic㔠a scrisorii sinodale din 1686, cu care Constantinopolul, „datorită circumstanțelor epocii”, acorda Patriarhiei de Moscova dreptul de a-l hirotoni pe Mitropolitul de Kiev, ales de adunarea clero-laică din Dieceza sa, care totuși „îl va comemora pe Patriarhul ecumenic în fiecare celebrare a dumnezeieștii liturghii, proclamând și afirmând dependența sa canonică de Biserica mamă de Constantinopol”.
În scrisoarea din 31 decembrie, PF Kiril face referință expresă la acel document, revendicând în schimb validitatea sa. De fapt, de la acel text Patriarhia de Moscova consideră că provine „jurisdicția” sa asupra Mitropoliei de Kiev: „Încercați să reinterpretați semnificația ansamblului documentelor semnate în 1686 de predecesorul dumneavoastră, Patriarhul Dionisie al IV-lea și de Sfântul Sinod al Bisericii de Constantinopol. Materia acestor documente istorice nu a provocat neînțelegeri între cel două Biserici ale noastre timp de sute de ani. Și acum dumneavoastră spuneți că «revocați» scrisoarea patriarhală și sinodală, pentru că «circumstanțele externe s-au schimbat».”
Apelul PF Kiril adresat PF Bartolomeu pare totuși depășit de fapte. O notă a Arhiepiscopiei ortodoxe din Italia și Malta (care este sub jurisdicția canonică a Patriarhiei ecumenice) declară c㠄Mitropolitul de Kiev și al întregii Ucraine, Epifanie” va ajunge la Istanbul în dimineața zilei de sâmbătă, 5 ianuarie, pentru a-l vizita pe PF Bartolomeu. În acea zi, Epifanie va fi prezent la doxologie (Te Deum) în biserica patriarhală și după aceea va fi primit în mod oficial în sala Tronului, unde va avea loc „sfânta celebrare de proclamare a autocefaliei preasfintei Biserici din Ucraina, cu semnarea tomos-ului”. Va fi prezent și președintele ucrainean Poroșenko. Duminică, 6 ianuarie, pentru sărbătoarea solemnă a Teofaniei, Mitropolitul Epifanie va concelebra cu Patriarhul Bartolomeu care, după citirea Evangheliei, îi va încredința oficial pergamentul de conferire a autocefaliei. (material din L’Osservatore Romano, tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru InfoSapientia.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1787, Ultimul acces: 2021-11-23 23:23:35