Papa Francisc: Rugaciunea domneasca in centrul predicii de pe munte - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Rugăciunea domnească în centrul predicii de pe munte

[2019-01-02]
Să nu fim ipocriți în rugăciune, dar nici papagali, a spus Papa Francisc astăzi, continuând seria de cateheze dedicate rugăciunii „Tatăl nostru”. Pontiful a susținut cateheza în Aula Paul al VI-lea din Vatican, având parte și de un spectacol al unui circ cubanez. Mai mult, a fost implicat în momentul de circ, o minge de fotbal fiind învârtă pe degetul său.

Cateheza a pornit de la contextul în care a transmis Isus această rugăciune: cel al predicii de pe munte. Și a subliniat că aceasta a început cu Fericirile. „Isus încoronează cu fericire o serie de categorii de persoane care în timpul său – dar și în al nostru! – nu erau luate mult în considerare. Fericiți cei săraci, cei blânzi, cei milostivi, persoanele umile cu inima… Aceasta este revoluția Evangheliei. Unde este Evanghelia, este revoluție. Evanghelia nu lasă liniștiți, ne stimulează: este revoluționară.” Pontiful a spus c㠄marele secret” al predicii de pe munte este chiar invitația de a fi fii ai Tatălui.
Contextul, a continuat el, arată o delimitare a lui Isus de două grupuri din timpul său. Primul este al ipocriților: „nu faceți ca ipocriții pentru că lor le place să se roage stând în picioare în sinagogi și la colțurile piețelor ca să fie văzuți de oameni” (Mt 6,5). A vorbit concret de cei care sunt în stare să fac㠄rugăciuni atee”, adică fără Dumnezeu, doar pentru a fi admirați de alții. „Acesta este un scandal! Mai bine să nu meargă la biserică acela care trăiește așa, ca și cum ar fi ateu”, a spus Papa. „Dacă mergi la biserică, trăiește ca fiu, ca frate și dă o adevărată mărturie, nu o contra-mărturie.”
A doua delimitare este de păgâni: „nu spuneți multe, ca păgânii, care cred că vor fi ascultați pentru vorbăria lor” (Mt 6,7). Pontiful a atras atenția asupra capcanei cuvintelor multe, ce amintesc de cei din vechime care credeau c㠄divinitatea trebuie să fie într-un fel calmată de o lungă serie de laude, precum și de rugăciuni”. Și a continuat: „mă gândesc la atâția creștini care cred că a se ruga înseamn㠖 ‘a vorbi lui Dumnezeu ca un papagal’. Nu! A ne ruga se face din inimă, dinăuntru. Tu, în schimb, – spune Isus – când te rogi, adresează-te lui Dumnezeu ca un fiu tatălui său, care știe de ce lucruri ai nevoie mai înainte de a-i cere.”
Sfântul Părinte și-a încheiat cateheza de astăzi spunând: „Este frumos că ne gândim că Dumnezeul nostru nu are nevoie de jertfe pentru a cuceri favoarea sa! Nu are nevoie de nimic, Dumnezeul nostru: în rugăciune cere numai ca noi să ținem deschis un canal de comunicare cu El pentru a ne descoperi mereu fiii săi preaiubiți. Și El ne iubește mult.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1781, Ultimul acces: 2021-11-27 02:04:52