Razboiul antitero ar putea dura cat Razboiul Rece - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Razboiul antitero ar putea dura cat Razboiul Rece

[2007-01-17]
Lupta in care s-a angajat Occidentul ar tine decenii de acum incolo
Razboiul impotriva terorismului ar putea dura cat Razboiul Rece, a declarat, ieri, John Reid, ministrul britanic de interne, in Camera Comunelor. "stim ca primul complot care are legatura cu aceasta organizatie a avut loc in anul 2000. intre timp, amenintarea a crescut", a subliniat oficialul.
"Este o problema grava si cred ca va preocupa o generatie", a adaugat Reid, confirmand previziunile premierului Tony Blair, care anticipa, in septembrie 2006, ca "lupta impotriva terorismului va dura o generatie sau chiar mai mult". Razboiul Rece a durat aproape o jumatate de secol, intre 1945 si inceputul anilor 1990.

Al-Qaida continua recrutarile

Bin Laden si discipolii sai au continuat, anul trecut, sa marcheze puncte in lupta lor impotriva SUA, apreciaza expertii, chiar daca niciun atac de mare anvergura nu a afectat Occidentul. Acestia sustin ca Al-Qaida reprezinta, pentru lunile si anii urmatori, un pericol cu doua fete: pe de o parte, membrii mai vechi ai retelei care, desi sunt urmariti, iar influenta lor s-a diminuat, dispun in continuare de mijloace de actiune si, pe de alta parte, noii convertiti, care se autoindoctrineaza si se radicalizeaza singuri, mai ales prin intermediul internetului, putand sa se decida, fara niciun risc de a fi depistati, sa treaca la actiune.

Interventia in Irak, "un cadou" facut teroristilor
inaintea politicienilor, expertii in probleme de securitate din Marea Britanie si SUA lansasera semnale virulente ca si situatia din Irak da apa la moara teroristilor. Cu toate ca Bush spera ca prin noua strategie situatia din Irak sa fie rezolvata pana anul viitor, analistii sunt de parere ca "razboiul ar putea dura decenii". Potrivit diplomatilor si expertilor militari, interventia americana din Irak a fost "un cadou" facut Al-Qaida, care a permis organizatiei sa recruteze noi membri prezentand desfasurarea fortelor americane in Irak drept o ocupatie a unei tari musulmane de catre crestini. insa, in acest moment, o "retragere americana ar fi un dezastru in politica externa, mai mare decat retragerea din Vietnam", considera analistii britanici. si presedintele francez, Jacques Chirac, este de parere ca razboiul din Irak, impotriva caruia a protestat vehement, "a oferit terorismului un nou teren de expansiune". "Asa cum anticipa si cum se temea Franta, razboiul din Irak a precipitat turbulentele, care nu si-au aratat inca pe deplin efectele", a declarat liderul de la Elysee.

Majoritatea analistilor sunt acum de acord ca pericolul terorist nu este indus de religia islamica, ci de persoanele care folosesc dogmele in scopuri politice.

Atentat sangeros la Universitatea Mustansiriyah

Ziua de ieri a fost deosebit de sangeroasa la Bagdad, cel putin 150 de persoane pierzandu-si viata in mai multe atacuri. Un atentat cu doua masini-capcana a fost comis in apropiere de Universitatea Mustansiriyah, soldandu-se cu moartea a 100 de studenti, profesori si angajati si 110 raniti. Cel putin zece persoane au fost ucise de un grup de barbati inarmati care au atacat o piata din nord-vestul Bagdadului. intr-un alt incident, cel putin 15 persoane au murit in explozia a doua bombe artizanale din centrul orasului, iar alte patru au pierit in explozia unei bombe intr-un autobuz in cartierul siit Sadr City. Atentatele survin la o zi dupa executarea celor doi "locotenenti" ai lui Saddam si la cateva zile de la anuntarea noii strategii americane in Irak.

Sursa: www.9am.ro


Contor Accesări: 1012, Ultimul acces: 2024-03-19 02:47:37