Numarul ateilor creste in Turcia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Numărul ateilor crește în Turcia

[2019-01-14]
Numărul turcilor care spun ca sunt atei este în creștere. Astfel rezultă dintr-un studiu recent, realizat de agenția turcă de sondaje Konda, conform Deutsche Welle (DW), citată de AsiaNews.it, care a constatat că ponderea turcilor ce declară că aderă la islamism a scăzut de la 55% la 51%. Rezultatele sondajului sugerează că Turcia neo-otomană a lui Recep Tayyip Erdogan, care și-a bazat politicile pe principiile morale ale islamului, a declanșat o migrare către ateism ca reacție la religiozitatea președintelui „atotputernic”, mai ales pe măsură ce această religiozitate este aplicată în administrația publică.

Prezența generalizată a conformismului islamic în viața de zi cu zi a Turciei este resimțită ca o impunere și începe să deranjeze mulți oameni, mai ales în centrele mari, chiar dacă încă găsește un ecou pozitiv în Anatolia. Unii se întreabă dacă asocierea strânsă a țării cu principiile morale ale islamului, la care Erdogan face adesea trimitere, reprezintă adevărata Turcie. În același timp, nu trebuie neglijat faptul că Turcia republicană a fost fondată pe ideea că adevăratul turc este musulman. De aceea, cercurile conservatoare cred că 99% din populația turcă este formată din musulmani, o informație repetată de Diyanet, direcția oficială a afacerilor religioase a Turciei.
Pentru scriitorul și teologul turc Cemil Kilic, chiar dacă 99% s-ar declara musulmani, nu înseamnă că religia modelează viața turcilor. A merge la moschee pentru rugăciune, ținerea postului sau purtarea vălului de către femei nu înseamnă, potrivit lui Kilic, practicarea credinței islamice. Ce este important e dacă urmează principiile etice ale islamului. În baza acestui fapt, maxim 60% dintre turci practică islamul. Conformismul răspândit și oportunismul politic din Turcia de astăzi, așa cum susțin unii experți din această țară, sunt comparabile cu ceea ce a existat în secolul al VII-lea, sub umayyazi, care – spre deosebire de ce spune Coranul, și anume că rugăciunea este un act împotriva nedreptăților – vedeau rugăciunea ca un act de ascultare față de sultan. Acum este ascultarea față de Recep Tayyip Erdogan.
În fine, Zehra Pala, președintele Asociației Ateilor Turci, consideră că presiunile președintelui Erdogan asupra tinerilor, pentru a îmbrățișa principiile morale ale islamului, au provocat efectul opus, în special în rândul celor educați, care iau drumul plecării în străinătate. Între timp, Erdogan a dat undă verde pentru construcția unei biserici ortodoxe siriene în Istanbul. Odată încheiată, va fi prima biserică creștină construită în Turcia de la fondarea republicii. Un alt exemplu al numeroaselor contradicții din Turcia, aflată într-o căutare perenă a identității.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1139, Ultimul acces: 2024-03-28 10:10:21