Cum ne afecteaza obisnuinta si mentalitatea pacatoasa. Episcopul Husilor recomanda „schimbare radicala” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cum ne afectează obișnuința și mentalitatea păcătoasă. Episcopul Hușilor recomand㠄schimbare radicală”

[2019-01-15]
de Sorin Ionițe

Reflectând asupra expresiei „Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor!” (Matei 3:2), Episcopul Ignatie al Hușilor a recomandat schimbarea radicală a mentalității păcătoase și a obișnuinței de a primi păcatul în viața noastră.
Ierarhul a slujit duminică în localitatea vasluiană Zăpodeni de Sus, unde a hirotonit preot pe diaconul Sebastian Mircea Chiroșcă, noul paroh al acestei comunități.
Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor!
După citirea textului evanghelic de la Sf. Liturghie, Episcopul Hușilor a explicat că pocăința înseamnă mai mult decât lamentare sau regret: „Înseamnă să îți schimbi radical mentalitatea!”.
„Dacă mintea, inima ta erau obișnuite să primească păcatul, pocăința ar trebui să ne învețe să ne dezobișnuim în a primi păcatul în viața noastră”.
Ierarhul a atras atenția asupra faptului că renunțarea la mentalitatea păcătoasă nu este facilă:
„Cel mai greu lucru este să ne schimbăm mentalitatea păcătoasă, lucrurile de care suntem noi foarte siguri! Omul mândru foarte greu își schimbă o părere, o opinie, indiferent de argumente. Mentalitatea afectată de păcat nu te lasă să vezi drumul greșit, calea rătăcită pe care tu ai luat-o în viață”.
Cum ne afectează obișnuința și mentalitatea păcătoasă
Preasfinția Sa a spus c㠄justificările propriilor noastre greșeli scot în evidență faptul că avem o mentalitate afectată de păcat”.
„Dacă cineva ne atrage atenția asupra unui lucru concret, greșit, pe care l-am făcut, noi imediat, la modul instinctiv, spontan, găsim o scuză, o justificare, despre care știm că este o înșelare, o minciună, o iluzie, dar am vrea să îl convingem pe cel de lângă noi că nu am greșit, că nu suntem în starea de păcat”.
De aceea trăim viața aceasta atât de zbuciumată, de frământată, atât de dispersată și suntem atât de nefericiți! Pentru că ne domină păcatul! Și în relațiile cu cei de lângă noi păcatul este cel care domnește!”, a constatat Episcopul Ignatie.
Concluzia omiliei ierarhului a fost aceea că trebuie să ne schimbăm radical mentalitatea păcătoasă prin pocăință adevărată și prin urmarea lui Hristos.
„Hristos ne dă această șansă, să ne pocăim, să renunțăm la gândurile noastre păcătoase și să punem în inima noastră gândul Lui”.
La finalul Sfintei Liturghii, chiriarhul a oferit noului paroh Sfânta Evanghelie și cheile bisericii, ca semn al instalării sale în această parohie.
PS Ignatie la instalarea noului paroh în Zpodeni de Sus. ©Episcopia Hușilor.
Tot cu prilejul vizitei în comuna Zăpodeni, Episcopul Hușilor a evidențiat activitatea îndelungată și rodnică pe care a desfășurat-o părintele pensionar Ionel Buimac de la Parohia Telejna, oferindu-i demnitatea de iconom stavrofor.
Mai multe detalii despre eveniment puteți afla pe site-ul oficial al Eparhiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 557, Ultimul acces: 2022-01-22 05:18:18