Papa Francisc: Abbá, Taticule - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Abbá, Tăticule

[2019-01-16]
Papa Francisc
Textul biblic a avut grijă să conserve unele cuvinte în aramaică, precum cel pentru Tată. „Este rar ca în Noul Testament expresiile aramaice să nu fie traduse în greacă. Trebuie să ne imaginăm că în aceste cuvinte aramaice a rămas parc㠑înregistrat㒠vocea lui Isus însuși: au respectat graiul lui Isus. În primul cuvânt din rugăciunea ‘Tatăl nostru’ găsim imediat noutatea radicală a rugăciunii creștine” – este vorba de cuvântul Abbá, Tată.

Continuând seria de cateheze dedicate rugăciunii domnești, în audiențele generale de miercuri, Sfântul Părinte a spus pe 16 ianuarie 2019: „A spune ‘Abbᒠeste ceva mult mai intim, mai emoționant decât a-l numi simplu pe Dumnezeu ‘Tată’. Iată pentru ce a propus cineva să se traducă acest cuvânt aramaic originar ‘Abbᒠcu ‘Tatăticule’. În loc de a spune ‘Tatăl nostru’ să se spun㠑Tăticule’. Noi continuăm să spunem ‘Tatăl nostru’, dar cu inima suntem invitați să spunem ‘Tăticule’, să avem un raport cu Dumnezeu ca acela al unui copil cu tăticul său, care spune ‘tăticule’. De fapt această expresie evocă afect, evocă o căldură, ceva ce ne proiectează în contextul vârstei infantile: imaginea unui copil complet învăluit în îmbrățișarea unui tată care simte duioșie infinită față de el.”
Pontiful a făcut trimitere și la parabola fiului risipitor, în care vedem iubirea unui tată, dar care „are în modurile sale de a acționa ceva ce amintește mult de sufletul unei mame. Mai ales mamele îi iartă pe copii, îi acoperă, nu întrerup empatia față de ei, continuă să iubească, și atunci când aceștia n-ar mai merita nimic.” Și apoi Papa a încurajat: „Dumnezeu te caută, chiar dacă tu nu îl cauți. Dumnezeu te iubește, chiar dacă tu ai uitat de El. Dumnezeu vede în tine o frumusețe, chiar dacă tu crezi că ai risipit inutil toți talanții tăi. Dumnezeu este nu numai un tată; este ca o mamă care nu încetează niciodată să iubească creatura sa.” Chiar dacă o vom lua pe cărări greșite, ca fiul risipitor, trebuie să avem curajul rugăciunii ce pornește tocmai de la „Abbá”, „Tăticule”.
Cateheza s-a încheiat cu îndemnul ca și atunci când în interior ne apas㠄lucruri urâte”, probleme ce par de nerezolvat, amărăciune pentru rele făcute, să nu ne închidem, ci să îi spunem lui Dumnezeu „Tată”. „El îți va răspunde. Tu ai un tată. ‘Da, dar eu sunt un delincvent…’ Dar ai un tată care te iubește! Spune-i ‘Tată’, începe să te rogi așa, și în tăcere ne va spune că niciodată nu ne-a pierdut din vedere. ‘Dar, părinte, eu am făcut aceasta…’ „Niciodată nu te-am pierdut din vedere, am văzut totul. Dar am rămas mereu acolo, aproape de tine, fidel față de iubirea Mea pentru tine.’ Acesta va fi răspunsul”, a promis Pontiful. „Nu uitați niciodată să spuneți ‘Tată’.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1098, Ultimul acces: 2024-04-17 13:18:11