Cardinalul Kurt Koch: Rugaciunea, baza oricarui demers ecumenic - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Kurt Koch: Rugăciunea, baza oricărui demers ecumenic

[2019-01-19]
Cardinalul Kurt Koch
În salutul adresat Sfântului Părinte la încheierea celebrării liturgice de vineri seara, 18 ianuarie 2019, din Bazilica San Giovanni in Laterano, Cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, a subliniat că întâlnire religioas㠄ne amintește că rugăciunea pentru unitate este fundamentul oricărui efort ecumenic”. Mai mult, „fără mișcarea de rugăciune, corabia ecumenismului nu ar fi ieșit din port. Acest curent de rugăciune trebuie să însoțească și astăzi toate eforturile noastre ecumenice, după cum Sanctitatea Voastră a subliniat în discursul adresat participanților la un colocviu ecumenic: ‘Angajarea ecumenică răspunde în primul rând la rugăciunea Domnului Isus însuși și se întemeiază esențial pe rugăciune’.”

Prin rugăciune, a mai spus Cardinalul Koch, creștinii își exprimă convingerea de credință c㠄noi înșine nu suntem în măsură să facem unitatea numai prin puterile noastre, nici nu putem defini forma și timpul realizării ei, dar putem numai să o primim ca dar al Duhului Sfânt. Unitatea este un dar, este gratis, este un har.” Aceeași convingere, a amintit prelatul catolic elvețian, este la baza Declarației comune privind doctrina îndreptățirii, semnată de Federația Luterană Mondială și Biserica Catolică la Augsburg pe 31 octombrie 1999, deci acum 20 de ani. „Mărturisim împreună că nu suntem drepți pe baza puterilor noastre, dar suntem îndreptățiți prin meritele lui Cristos. Numai în acest fel ne putem angaja și în favoarea dreptății, după cum ne îndeamnă să facem tema Săptămânii de Rugăciune din acest an: «Dreptatea, numai dreptatea să o cauți!» (Dt 16,20)”.
Acest an comemorativ, a mai spus Cardinalul Koch, „ne amintește și faptul că dreptatea și milostivirea nu pot fi despărțite. Într-adevăr, semnificația îndreptățirii prin harul divin poate fi vestită de o manieră nouă prin mesajul milostivirii lui Dumnezeu. Și, invers, în lumina milostivirii divine, pe care omul de astăzi o dorește îndelung, se profilează mai clar credința în doctrina îndreptățirii în semnificația sa existențială.” (pr. Adrian Dancă pentru Vatican News România)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 535, Ultimul acces: 2022-01-22 05:22:16