Papa Francisc a deschis SRUC: Bogatia neimpartasita duce la dezbinare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc a deschis SRUC: Bogăția neîmpărtășită duce la dezbinare

[2019-01-19]
„Trebuie să recunoaștem cu umilință că binecuvântările primite nu sunt ale noastre de drept ci sunt ale noastre prin dar și că ne-au fost date pentru ca să le împărtășim cu alții. În al doilea rând, trebuie să recunoaștem valoarea harului acordat altor comunități creștine.” Aceste afirmații au fost făcute de Papa Francisc la celebrarea de aseară a Vesperelor în Bazilica San Giovanni in Laterano, marcând deschiderea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor (SRUC). Pontiful celebrează de regulă încheierea SRUC, dar în acest an fiind în acel moment în Panama, a ales să desfășoare momentul ecumenic la început.

La Vesperele din Bazilica papală, de vineri, 18 ianuarie 2019, au participat membri ai mai multor confesiuni creștine din Roma. „În această seară sunt deosebit de bucuros să mă rog împreună cu reprezentanții celorlalte Biserici prezente la Roma, cărora le adresez un salut cordial și fratern”, a spus Pontiful. „Salut și delegația ecumenică din Finlanda, studenții de la Institutul Ecumenic de la Bossey, în vizită la Roma pentru a aprofunda cunoașterea Bisericii catolice, și tinerii ortodocși și ortodocși orientali care studiază aici cu sprijinul Comitetului de Colaborare Culturală cu Bisericile Ortodoxe, care lucrează la Consiliul pentru Promovarea Unității Creștinilor.”
În predica sa, Sfântul Părinte s-a referit desigur la tema pentru ediția din acest an: „Dreptatea, numai dreptatea să o cauți” (Deuteronom 16,20). Aceasta a fost stabilită de grupul din Indonezia, iar Papa a explicat de ce. „În ei (creștinii din Indonezia) este vie preocuparea că creșterea economică din țara lor, animată de logica concurenței, lasă mulți în sărăcie permițând numai câtorva să se îmbogățească mult. Este în pericol armonia unei societăți în care persoane de diferite etnii, limbi și religii trăiesc împreună, împărtășind un simț de responsabilitate reciprocă.” A continuat subliniind c㠄acest lucru nu este valabil numai pentru Indonezia: această situație se întâlnește în restul lumii. Când societatea nu mai are ca fundament principiul solidarității și al binelui comun, asistăm la scandalul de persoane care trăiesc în mizerie extremă alături de zgârie-nori, hoteluri impunătoare și centre comerciale luxoase, simboluri ale bogăției uluitoare. Am uitat de înțelepciunea din legea mozaică, după care, dacă bogăția nu este împărtășită, societatea se dezbină.”
„Cei care sunt puternici trebuie să se ocupe de cei slabi”, a spus Pontiful. „Urmând exemplul lui Cristos, trebuie să ne străduim să îi edificăm pe cei care sunt slabi. Solidaritatea și responsabilitatea comună trebuie să fie legile care susțin familia creștină.” Și a avertizat: „Este ușor să uităm egalitatea fundamentală care există între noi: că la origine toți eram sclavi ai păcatului și că Dumnezeu ne-a mântuit la Botez, numindu-ne fii ai Săi. Este ușor să credem că harul spiritual dăruit nouă este proprietate a noastră, ceva ce ne revine și ce ne aparține. (apoi) este posibil ca darurile primite de la Dumnezeu să ne facă orbi la darurile împărțite altor creștini. Este un păcat grav a diminua sau a disprețui darurile pe care Domnul le-a acordat altor frați, crezând că aceștia sunt într-un fel mai puțin privilegiați ai lui Dumnezeu. Dacă nutrim asemenea gânduri, permitem ca însuși harul primit să devină izvor de orgoliu, de nedreptate și de dezbinare. Și atunci cum vom putea intra în împărăția promisă?”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 541, Ultimul acces: 2022-01-22 05:22:19