Cardinalul Mueller: Criza din Biserica vine din adaptarea la cultura actuala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Mueller: Criza din Biserică vine din adaptarea la cultura actuală

[2020-01-01]
Cardinalul Gerhard Ludwig Müller
Criza cu care se confruntă astăzi Biserica Catolică a apărut dintr-o încercare – chiar a unora din cadrul Bisericii – de aliniere la cultura actuală și de abandonare a învățăturilor credinței, a spus Cardinalul Gerhard Mueller la 1 ianuarie 2020. „Criza din Biserică se datorează omului și a apărut pentru că ne-am adaptat confortabil la spiritul unei vieți fără Dumnezeu „, a spus prelatul în fața a câtorva mii de catolici adunați la Phoenix, la un eveniment organizat de Frăția Studenților Catolici din Universități (FOCUS).

„Otrava care paralizează Biserica este opinia că ar trebui să ne adaptăm la ‘zeitgeist’, adică la spiritul veacului acesta, și nu la spiritul lui Dumnezeu, că ar trebui să relativizăm poruncile lui Dumnezeu și să reinterpretăm doctrina credinței ce ne-a fost revelată”, a spus Cardinalul. A avertizat că chiar și unii din Biseric㠄tânjesc” după un fel de catolicism fără dogme, fără Sacramente și fără un magisteriu infailibil. Mons. Mueller, fost prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, a celebrat Liturghia din 1 ianuarie, în solemnitatea Mariei, Mama lui Dumnezeu, pentru participanții la evenimentul FOCUS. În predica sa, prelatul a reflectat asupra dorinței umane de a căuta satisfacția în diverse locuri, atunci când Dumnezeu este dat deoparte.
„Cel care crede nu are nevoie de ideologie”, a spus el. „Cel care speră nu apelează la droguri. Cel care iubește nu se lasă condus de poftele acestei lumi, care sunt trecătoare. Cel care îl iubește pe Dumnezeu și pe aproapele său găsește fericirea în jertfa dăruirii de sine. Vom fi fericiți și liberi când în spiritul iubirii ne îmbrățișăm forma de viață la care Dumnezeu ne-a chemat pe fiecare dintre noi personal: în Sacramentul Căsătoriei, în Preoția celibă sau în viața consacrată, după cele trei sfaturi evanghelice de sărăcie, ascultare și castitate, de dragul împărăției cerurilor”, a continuat prelatul. Mons. Mueller a subliniat că mulțumirea este o parte cheie a vieții creștine. La începutul noului an, i-a încurajat pe catolici să își exprime recunoștința pentru toată creația, pentru trimiterea lui Cristos în lume ca Mântuitor al nostru, pentru Preasfânta Fecioară Maria, pentru Biserica Catolică, pentru darul familiei și pentru toate celelalte binecuvântări.
„Ca și creștini, avem o conștientizare muzicală privind viața: în inimile noastre răsună cântecul de mulțumire de a fi răscumpărați. Melodia lui este iubirea, iar armonia lui este bucuria în Dumnezeu”, a spus prelatul. În loc să își pună speranța în soartă, a continuat el, creștinul recunoaște că suferința este inevitabilă, dar poate totuși să găsească bucuria în Cristos, care a suferit și ne-a deschis poarta vieții veșnice. În aceste vremuri provocatoare, scandalurile din Biserică și criza din societățile tradiționale creștine din Occident i-au făcut pe mulți să se întrebe dacă piatra pe care Cristos și-a edificat Biserica nu cumva se prăbușește. „Pentru unii, Biserica Catolică este cu 200 de ani în urmă în comparație cu locul în care se află astăzi lumea. Există vreun adevăr în această acuzație?”
Chemarea la modernizare cere ca Biserica să respingă ceea ce susține că este adevărat, de dragul construirii unei „noi religii a unității mondiale”, a avertizat Cardinalul Mueller. „Pentru a fi admis în această meta-religie, singurul preț pe care ar trebui să îl plătească Biserica este renunțarea la pretenția ei de a deține adevărul. Pare că nu este mare lucru, deoarece relativismul dominant în lumea noastră respinge oricum ideea că am putea de fapt cunoaște adevărul și se prezintă ca un garant al păcii între diferitele viziuni lumii și religiile ale lumii.” Societatea post-creștină salută aceste eforturi de reconstruire a Bisericii „ca o religie civilă convenabilă”, a spus prefectul emerit.
Antidotul secularizării în interiorul Bisericii este o viață de credință, trăită în adevărul neschimbător al lui Cristos, a insistat el. Dumnezeu, care este veșnic, nu poate fi schimbat după capriciile societății, a subliniat în continuare. „În ființa umană concretă a lui Isus din Nazaret, adevărul universal al lui Dumnezeu este prezent în mod concret aici și acum – în timpul și în spațiul istoric. Isus Cristos nu este reprezentarea unui adevăr supra-temporal: El este Calea, Adevărul și Viața în persoană.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 3022, Ultimul acces: 2024-12-06 22:31:56