Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor 2021 la Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor 2021 la Iași

[2021-01-14]
Suntem chemați și anul acesta să ne rugăm pentru unitatea între creștini, cu precădere în Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor (18-25 ianuarie 2021), dar și în celelalte zile. Tema acestei săptămâni este „Rămâneți în iubirea mea și veți aduce rod mult” (cf. In 15,5-9). În acest an a fost propus un program de rugăciuni ecumenice în bisericile și capelele mănăstirești din Iași și din parohiile învecinate. Editura Presa Bună a Diecezei de Iași a realizat broșura cu textele liturgice pentru celebrarea acestei săptămâni.

Așa cum ne-am obișnuit de ani de zile, și anul acesta vom celebra în perioada 18-25 ianuarie Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. În ciuda faptului că trecem printr-o perioadă de criză, care a bulversat ritmul vieților noastre, dorim să celebrăm cum se cuvine aceste zile de rugăciune și să reflectăm mai mult asupra necesității unității dintre creștini. Atacurile multiple lansate din diferite direcții la adresa creștinismului ar trebuie să ne conștientizeze pe noi toți, care purtăm numele de creștin, asupra necesității de a da mărturie în unitate despre Cristos. Acesta a fost, de fapt, gândul Mântuitorului la Cina cea de taină: „Ca toți să fie una, după cum Tu, Tată, ești în Mine și Eu în Tine, ca și ei să fie una în Noi, pentru ca lumea să creadă că Tu m-ai trimis” (In 17,21). Chiar dacă provenim din tradiții creștine diferite și ne exprimăm credința în moduri atât de variate, nu trebuie să uităm niciodată că la începuturile Bisericii toți am fost una, în jurul Mântuitorului. Și este nevoie să regăsim unitatea dintru începuturi.
În fiecare an, tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitate este pregătită de un grup de persoane de confesiuni diferite dintr-o regiune a lumii sau chiar dintr-o comunitate religioasă, în care creștinii de diferite confesiuni experimentează o fericită conlucrare în spirit de iubire frățească și de respect unii față de alții. Anul acesta, tema rugăciunii pentru unitate a fost pregătită de comunitatea monastică din Grandchamp, Elveția. Este vorba despre o comunitate formată din cincizeci de surori din țări și continente diferite și aparținând unor tradiții ecleziale diferite. Comunitatea a fost fondată în prima jumătate a secolului al XX-lea și a avut încă de la început legături strânse cu comunitatea din Taizé, cât și cu părintele Paul Couturier, un pionier al ecumenismului și un mare promotor al rugăciunii pentru unitatea creștinilor. Comunitatea lor s-a născut dintr-o mare sensibilitate față de Cuvântul lui Dumnezeu, față de rugăciune, viață comunitară și ospitalitate.
Tema propusă pentru anul acesta se intitulează: „Rămâneți în iubirea mea și veți aduce rod mult” (cf. In 15,5-9). Tema este inspirată de celebrul pasaj despre „Isus, vița cea adevărat㔠(In 15,1-17). Ideea centrală a textului biblic este că toți cei ce aparțin lui Cristos ar trebui să rămână uniți profund cu el pentru a putea aduce roade. Ceea ce produce roade este seva, viața lui Cristos care curge în noi.
Relevanța ecumenică a acestui pasaj biblic a fost exprimată sublim de către cei ce au pregătit tema pentru acest an. Ei îl citează pe Dorotheus de Gaza, un călugăr din Palestina din secolul al VI-lea, care folosea o imagine extrem de grăitoare: „Să presupunem că un cerc este desenat pe pământ, adică o linie rotundă trasată cu compas în jurul unui centru. Imaginați-vă că cercul este lumea, centrul este Dumnezeu, iar spițele sunt diferitele drumuri sau moduri de viață pe care le au oamenii. Pe măsură ce sfinții, dorind să se apropie de Dumnezeu, se îndreaptă spre centrul cercului și pătrund în el, atunci se apropie și unii de alții. Și pe măsură ce se apropie unii de alții, se apropie simultan de Dumnezeu. Și veți înțelege că același lucru se întâmplă în direcția opusă, atunci când ne îndepărtăm de Dumnezeu și ne retragem spre exterior. Este evident că, cu cât ne despărțim mai mult de Dumnezeu, cu atât ne distanțăm unii de alții și cu cât ne îndepărtăm unii de alții, cu atât ne îndepărtăm mai mult de Dumnezeu”.
Fără îndoială, există creștini care păstrează o anumită rezervă față de ecumenism. Nu ar trebui să uităm, însă, că orice efort sincer de reapropiere față de frații despărțiți nu poate fi decât lucrarea Duhului Sfânt. El este cel care va putea reconduce creștinii spre unitate. Pregătindu-ne să celebrăm Săptămâna de Rugăciune pentru Unitate, este important să înțelegem că este urgent ca noi, creștinii, să strângem rândurile. Nu putem spera la construirea unei lumi pe principii creștine, atâta timp cât cultivăm spiritul de divizare și oferim lumii mărturii contradictorii. Este nevoie de depășirea fricii, de gesturi concrete de apropiere față de ceilalți frați creștini, de încredere, de apreciere sinceră față de ceilalți. Și mai avem nevoie de ceva: de o credință sinceră. Papa Francisc spunea la 25 ianuarie 2014: „Unitatea nu va veni ca o minune la sfârșit: unitatea vine pe drum, o face Duhul Sfânt pe drum”. Cu această încredere, îi invităm pe toți, preoți și credincioși, să celebreze octava mondială de rugăciune pentru unitatea creștinilor. (pr. Iosif Antili, director al Oficiului pentru Ecumenism din Dieceza de Iași, pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 815, Ultimul acces: 2025-04-25 14:00:55