Papa Francisc si povestea lui Joy: Credinta care salveaza de la disperare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc și povestea lui Joy: Credința care salvează de la disperare

[2021-01-23]
În prefața cărții „Io sono Joy” (Eu sunt Joy), scrisă de Mariapia Bonante și publicată la Editura San Paolo, Papa Francisc urmărește mărturia intensă a unei fete nigeriene care vine în Italia după o călătorie dramatică, cu iluzia de a-și găsi un loc de muncă; ea ajunge, însă, pe stradă. Tânăra se salvează datorită credinței în Dumnezeu și întâlnirii cu o comunitate de primire din localitatea italiană Caserta. Volumul se va afla în librăriile din Italia începând din 27 ianuarie. „Am acceptat cu plăcere invitația de a scrie această scurtă prefață, cu intenția precisă de a le transmite cititorilor mărturia lui Joy ca pe un ‘patrimoniu al umanității'”, scrie Pontiful în prefața cărții, precizând că Joy este o tânără nigeriană care, în Italia, „s-a născut a doua oară”.

Spunând că prin această carte Joy face din povestea vieții ei un dar acelora care cultivă o pasiune autentică pentru protejarea vieții, Papa Francisc evidențiază prezența lui Dumnezeu lângă ea – în calitate de protagonist ascuns, tăcut, dar nu inert la evenimentele pe care tânăra le povestește cu simplitatea caracteristică mărturisitorilor care, istorisindu-se pe sine, dau glas lui Dumnezeu. „Traversarea deșertului, lunile petrecute în centrele de detenție din Libia, călătoria pe mare, în timpul căreia a fost salvată de la naufragiu, sunt toate capitole ale unei narațiuni atât autobiografice, cât și corale”, scrie Papa Francisc, explicând că, în timp ce luăm parte la povestea vieții ei, ne apar în fața ochilor alte persoane, cu istorii simile cu cea a lui Joy și a altor mii de tinere nigeriene.
„Povestea lui Joy unește multe alte persoane care, ca ea, au fost răpite într-un lanț infernal și lovite de tragedia invizibilității traficului de persoane”, continuă Papa Francisc în prefața cărții, evidențiind că astfel de istorii de viață sunt pe cât de necunoscute pe atât de omniprezente în societățile noastre globalizate. Pornind de la povestea lui Joy care doar după sosirea în Italia a descoperit că a fost înșelată, căzând în mâinile traficanților de persoane, Papa Francisc a explicat că aceste parcursuri ale dezumanizării par să prezinte o constantă în „geneza” lor, în felul în care încep și prin modul în care continuă. Constrânși să plece din țara de origine, ajung să îngroașe suburbiile marilor orașe unde, împrăștiați în anonimat, ajung să fie niște „invizibili” care își pierd progresiv acele elemente identitare care îi ancora în propria cultură.
„În drumul ei spre libertate”, scrie Pontiful, „Joy ne indică două realități fundamentale: în primul rând, credința în Dumnezeu care salvează de la disperare. O credință statornică, testată în cele mai grele momente. În al doilea rând, comunitatea. Bucuria a început să renască atunci când a fost întâmpinată de comunitatea ‘Casa Rut’ din Caserta. (…) Această carte este o poveste de credință, un cântec de speranță și de mulțumire pentru cei care își oferă viața, prin punerea în aplicare a acestor patru verbe cu parfum evanghelic.” (Anca Mărtinaș pentru Vatican News Romania)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 835, Ultimul acces: 2025-04-21 17:15:13