Episcopul care a readus la Suceava moastele Sfantului Ioan cel Nou: Profil - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopul care a readus la Suceava moaștele Sfântului Ioan cel Nou: Profil

[2021-01-22]
de Sorin Ionițe

Presa suceveană amintește că vineri, 22 ianuarie, se împlinesc 232 de ani de la moartea celui care a readus în oraș moaștele Sfântului Ioan cel Nou: Episcopul Dositei Herăscu.
Episcopul care a adus înapoi la Suceava moaștele Sfântului Ioan cel Nou: Profil
Profil biografic
S-a născut în jurul anului 1710, în familia unor boieri de rang mic din nordul Moldovei.
A fost primul Episcop de Bucovina. Inițial Episcop de Rădăuți, a continuat să păstorească episcopia Rădăuților și după anul 1775, când Imperiul Habsburgic a anexat partea de nord a Moldovei, ulterior denumind-o „Bucovina”.
1783: După mutarea reședinței episcopiei de Rădăuți la Cernăuți, Dositei Herescu a primit titlul de „episcop exempt al Bucovinei” (exempt = care nu este supus unei obligații).
În același an, a reușit să obțină aprobarea împăratului Iosif al II-lea al Austriei pentru readucerea moaștelor Sf. M. Mc. Ioan cel Nou la mănăstirea din Suceava.
Apărarea drepturilor și tradițiilor românești a fost o prioritate în activitatea sa. A făcut demersuri pentru o școală clericală în Cernăuți.
1786: începe reorganizarea Eparhiei Bucovinei, plasată sub jurisdicția Mitropoliei ortodoxe sârbe din Carloviț.
A ctitorit biserici precum cele de lemn la Vadul Vlădicii, lângă Rădăuți (1773), „Sf. Treime” din satul Mahala de lângă Cernăuți (1774 – alături de fratele său, boierul Ilie Herăscu) și la Vicovu de Jos (1777), precum și edificarea clopotniței bisericii episcopale „Sf. Nicolae” din Rădăuți (1781).
Episcopul Dositei Herescu a plecat la cele veșnice în data de 22 ianuarie 1789, fiind înmormântat în Cimitirul Horecea din Cernăuți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 739, Ultimul acces: 2025-04-15 15:29:49