Papa Francisc: Craciunul, intre foc de paie si eveniment transformator - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Crăciunul, între foc de paie și eveniment transformator

[2022-01-01]
Celebrările liturgice din timpul Crăciunului, a spus Papa Francisc, caută să trezească în noi uimirea în fața misterului Întrupării. Dar o uimire nu în sensul de emoție superficială, atentă la aspectul exterior al sărbătorii sau absorbită de consumism, căci atunci „nu se schimbă nimic: ziua de mâine va fi egală cu cea de ieri, anul viitor va fi ca acela care a trecut, și așa mai departe. Ar însemna a ne încălzi pentru câteva clipe la un foc de paie și nu a ne expune în schimb cu toată ființa noastră la forța evenimentului, a nu percepe centrul misterului nașterii lui Cristos.”

Afirmațiile au fost făcute de Sfântul Părinte la celebrarea Vesperelor și a Te Deum-ului, ca mulțumire pentru sfârșitul anului. Celebrarea a avut loc în Bazilica San Pietro, dar nu a fost prezidată de Pontif, ci de Cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor. Tot el a celebrat și anul trecut, pe 31 decembrie 2020, dar atunci datorită problemelor de sănătate ale Papei, citind și predica în locul său. Anul acesta Papa a participat la celebrare și a predicat în persoană, invitând la citirea corectă a sărbătorii Crăciunului, care continuă și în aceste zile.
Privind la anul care tocmai s-a încheiat, Sfântul Părinte a constatat cu tristețe c㠄pandemia a mărit în toată lumea sentimentul de rătăcire”. A amintit reacția inițială de solidară, când toți ne-am simțit „în aceeași barcă”, dar urmată de ispita egoistă a lui „să se salveze cine poate”. În contextul celebrării de recunoștință a indicat și un motiv: „pentru că alegerea responsabilității solidare nu vine de la lume: vine de la Dumnezeu; mai mult, vine de la Isus Cristos, care a imprimat o dată pentru totdeauna în istoria noastr㠂direcția’ vocației originare: a fi toți surori și frați, fii ai unicului Tată.”
În ultima parte a predicii s-a oprit asupra Romei, descriind-o drept „orașul universal”, fapt care vine din istoria și din cultura sa. „Vine îndeosebi din Evanghelia lui Cristos, care aici a înfipt rădăcini profunde fecundate de sângele martirilor, începând de la Petru și Paul.” Dar a atras atenția că trebuie trecut de „fațad㔠și văzută atenția concretă pentru marginalizați, pentru cei afectați de pandemie. „Roma este un oraș minunat, care nu încetează să încânte; dar pentru cel care trăiește aici este și un oraș dificil, din păcate nu întotdeauna demn pentru cetățeni și pentru oaspeți, un oraș care uneori pare să rebuteze.” Primarul Romei, Roberto Gualtieri, a fost prezent la celebrare.
A încheiat spunând: „Așadar, dorința este ca toți care locuiesc aici și cei care se află aici pentru muncă, pelerinaj sau turism, toți să îl poată aprecia tot mai mult pentru grija primirii, a demnității vieții, a casei comune, a celor mai fragili și vulnerabili. Fie ca fiecare să se poată uimi descoperind în acest oraș o frumusețe pe care aș numi-o ‚coerentă’, și care provoacă recunoștință. Aceasta este urarea mea pentru acest an.” Și a fixat încă o dată privirea asupra Pruncului Isus: „Să îl urmăm pe drumul zilnic: El dă plinătate timpului, dă sens lucrărilor și zilelor. Să avem încredere, în momentele fericite și în cele dureroase: speranța pe care El ne-o dăruiește este speranța care nu dezamăgește niciodată.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1344, Ultimul acces: 2024-05-18 21:08:30