Episcopul Italiei: Gand la inceput de nou an - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopul Italiei: Gând la început de nou an

[2022-01-02]
de Sorin Ionițe

Episcopul Siluan al Italiei a publicat pe site-ul oficial al eparhiei un „Gând la început de nou an”. În mesajul transmis, ierarhul se referă în mod special la rugăciune, tematica omagială a anului 2022 în Patriarhia Română.
Părintele episcop subliniază c㠄rugăciunea înseamnă, dincolo de cele ce se rânduiesc în Biserică și în cărțile de rugăciuni, exercițiul păstrării conștiinței prezenței lui Dumnezeu, dar nu ca ‹spectator-observator-evaluator› al rezultatelor noastre de ‹bună purtare› creștinească, ci ca Cel Care ne-a făgăduit să fie cu noi în toate zilele, până la sfârșitul veacului (Matei 28, 20)”.
„Rugăciunea nu are ca scop realizarea unui ‹plan› care constă în numere precise de rugăciuni și de metanii a căror împlinire aduce cu sine, în mod automat (pe principiul cauză/efect), ceea ce ne-am propus sau i-am cerut lui Dumnezeu, ci are ca scop regăsirea grăirii de taină, fără pauze sau ascunzișuri, a omului (a fiecăruia dintre noi) cu Dumnezeu, Cel Care l-a chemat în lumea aceasta, cu Cel Care este lumina cea adevărată care luminează pe tot omul care vine în lume (Ioan 1, 9)”.
„Rugăciunea urmărește restabilirea unei relații personale de încredere cu Dumnezeu până la a ajunge să I se încredințeze Lui toate tainele, gândurile, aspirațiile și temerile, fricile și îndoielile și toate înclinațiile de gând, de dorire, de grăire sau de faptă, care se potrivesc sau nu cu cele pe care El ni le-a revelat ca fiindu-ne firești”, spune ierarhul.
„De fapt, prin rugăciunea curată și smerită, începe curățirea prin spovedania cea lăuntrică, de toată vremea, care stă la temelia celei pe care o facem înaintea slujitorului lui Dumnezeu, slujitor înzestrat cu puterea de a ierta și dezlega păcatele pe care le mărturisim”, explică Preasfinția Sa.
PS Siluan vorbește în mesajul transmis și despre cei trei sfinți isihaști care sunt comemorați anul acesta în Patriarhia Română: Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.
„Chipurile pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ni le aduc spre cinstire în acest an comemorativ, dimpreună cu reamintirea importanței rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, trebuie să ne ajute pe fiecare dintre noi să ne reînscriem în perspectiva cea adevărată a pocăinței și a asumării propriilor noastre păcate și scăpătări”.
Citește integral pe site-ul oficial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1353, Ultimul acces: 2024-05-19 13:01:35