Actul de proclamare a Anului omagial si comemorativ 2022 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Actul de proclamare a Anului omagial și comemorativ 2022

[2022-01-01]
de Sorin Ionițe

Anul 2022 a fost proclamat sâmbătă, în Patriarhia Română, drept „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
Actul de proclamare a Anului omagial și comemorativ 2022 a fost citit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod.
Textul integral:
Proclamarea anului 2022 în Patriarhia Română ca „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” (Catedrala Patriarhală, sâmbătă 1 ianuarie 2022)
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 25 februarie 2021, a examinat referatul Cancelariei Sfântului Sinod cu privire la declararea anului 2022 în Patriarhia Română ca Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.
În acest sens, Cancelaria Sfântului Sinod a redactat un program-cadru (liturgic, cultural și mediatic) intitulat „2022 – „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” în Patriarhia Română:
I. În primul semestru al anului 2022 va fi tratată tema: „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”, care va fi prezentată astfel:
Rugăciunea în Sfânta Scriptură;
Rugăciunea în viața liturgică și ascetică (filocalică) a Bisericii;
Rugăciunea personală, familială și comunitară (de obște);
Denaturarea rugăciunii prin influența religiilor orientale și a practicilor pseudo-religioase.
II. În al doilea semestru al anului 2022 va fi tratată tema: „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, care va fi prezentată astfel:
Sfântul Simeon Noul Teolog († 1022);
Sfântul Grigorie Palama († 1359);
Sfântul Paisie de la Neamț (1722-1794);
Sfinții isihaști – modele de viață pentru monahismul actual;
Sfinții isihaști – modele de rugăciune personală pentru creștini;
Rugăciunea isihastă și rolul ei în sfințirea sau îndumnezeirea omului.
În urma discuțiilor în plen, la propunerea Comisiei pastorale, monahale și sociale, Sfântul Sinod a hotărât:
aprobă declararea anului 2022, în Patriarhia Română, ca „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”;
aprobă programul-cadru (teologic-educațional, cultural și mediatic) intitulat „2022 – Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” (document anexat).
Președintele Sfântului Sinod
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1298, Ultimul acces: 2024-05-17 19:08:35