Papa emerit si Cardinalul Marx considerati vinovati in raportul München - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa emerit și Cardinalul Marx considerați vinovați în raportul München

[2022-01-20]
Marion Westpfahl prezentând raportul
Un raport îndelung așteptat privind gestionarea cazurilor de abuz în Arhidieceza germană de München și Freising îi consideră vinovați pe Papa emerit Benedict al XVI-lea și pe Cardinalul Reinhard Marx. Studiul publicat joi a criticat modul în care Papa german, în vârstă de 94 de ani, retras actualmente, a gestionat patru cazuri în perioada în care s-a aflat la conducerea Arhidiecezei din sudul Germaniei. Rapoartele mass-media se concentraseră anterior pe gestionarea de către acesta a unui singur caz, cel al unui preot numit Peter Hullermann. Papa Benedict al XVI-lea, care neagă cu tărie acuzațiile de mușamalizare, a trimis 82 de pagini de observații anchetatorilor care au întocmit raportul.

Westpfahl Spilker Wastl, firma de avocatură care a realizat studiul, a prezentat concluziile textului de peste 1.000 de pagini în cadrul unei conferințe de presă transmise în direct pe 20 ianuarie, a relatat CNA. Titlul oficial al studiului este „Raport privind abuzurile sexuale asupra minorilor și adulților vulnerabili de către clerici, precum și [alți] angajați, în Arhidieceza de München și Freising din 1945 până în 2019”. Raportul acoperă perioada 1977-1982, perioada în care viitorul Papă Benedict al XVI-lea a condus Arhidieceza, precum și mandatele Cardinalului Friedrich Wetter, care i-a succedat, și ale Cardinalului Reinhard Marx, care a fost Arhiepiscop de München și Freising din 2007. Pe lângă faptul că au criticat modul în care viitorul Papă a gestionat patru cazuri, anchetatorii au afirmat că Mons. Wetter a gestionat greșit 21 de cazuri, iar Mons. Marx două cazuri.
Raportul a identificat cel puțin 497 de victime ale abuzurilor, dar anchetatorii au declarat că este posibil ca cifra reală să fie mai mare. Aceștia au precizat că 247 dintre victime erau de sex masculin, 182 de sex feminin, în timp ce sexul a 68 de victime nu a putut fi determinat. Au adăugat că au găsit 235 de presupuși făptuitori, dintre care 173 de preoți. Aproximativ 60% dintre infracțiunile suspectate au fost comise împotriva unor copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani. Cardinalul Marx nu a fost prezent la conferința de presă, dar se așteaptă ca joi după-amiază să facă o declarație ca răspuns la concluziile raportului. Marion Westpfahl, partener fondator al Westpfahl Spilker Wastl, a deplâns absența Cardinalului în timp ce prezenta raportul.
Avocatul Martin Pusch, unul dintre autorii raportului, a declarat: „Într-un total de patru cazuri, am ajuns la concluzia că Arhiepiscopul de atunci, Cardinalul Ratzinger, poate fi acuzat de comportament necorespunzător”. El a spus că în două dintre cazuri, clericii au comis abuzuri în timp ce Mons. Ratzinger era în funcție. În timp ce aceștia au fost sancționați penal de instanțele laice, au continuat să îndeplinească îndatoriri pastorale, a spus el, și nu s-a luat nici o măsură împotriva lor în temeiul dreptului canonic. Într-un al treilea caz, un cleric condamnat de un tribunal străin a lucrat în Arhidieceza de München. Pusch a sugerat că Mons. Ratzinger cunoștea istoricul preotului. Un purtător de cuvânt al Vaticanului a declarat pe 20 ianuarie: „Sfântul Scaun consideră că trebuie acordată atenția cuvenită documentului, al cărui conținut este în prezent necunoscut. În zilele următoare, în urma publicării lui, Sfântul Scaun va putea să îi acorde o examinare atentă și detaliată. Reiterând rușinea și remușcările pentru abuzurile comise de clerici împotriva minorilor, Sfântul Scaun își exprimă apropierea față de toate victimele și reafirmă eforturile întreprinse pentru a-i proteja pe minori și pentru a le asigura un mediu sigur.”
Afirmațiile potrivit cărora viitorul Papă ar fi mușamalizat un caz de abuz în Arhidieceza de München și Freising au reapărut la începutul acestei luni, la mai bine de 10 ani după ce Vaticanul a respins ferm acuzațiile. Afirmațiile se refereau la modul în care Arhidieceza a gestionat cazul lui Hullermann, care este acuzat că a abuzat cel puțin 23 de băieți, cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani, între 1973 și 1996. Preotul, identificat în rapoartele germane doar ca „H.”, a fost suspendat din funcțiile sale în Dieceza de Essen în 1979, în urma unor acuzații că ar fi abuzat un băiat de 11 ani. A fost mutat în 1980 în Arhidieceza de München. Hullermann a fost găsit vinovat de molestarea unor băieți într-o parohie a Arhidiecezei în 1986. Arhiepiscopul Georg Gänswein, secretarul personal al Papei Benedict al XVI-lea, a declarat pentru ziarul german Die Zeit: „Afirmația potrivit căreia ar fi avut cunoștință de istoricul anterior [privind acuzațiile de agresiune sexuală] la momentul deciziei privind admiterea părintelui H. [în Arhidieceză] este greșită. Nu avea cunoștință de antecedentele acestuia.”
După ce a părăsit Arhidieceza de München în 1982, Cardinalul Ratzinger a fost prefect al Congregației Vaticanului pentru Doctrina Credinței înainte de alegerea sa ca Papă în 2005. S-a pensionat în 2013 și de atunci a trăit într-o relativă izolare în Vatican. Westpfahl Spilker Wastl a realizat un raport privind modul în care Arhidieceza din München a gestionat cazurile de abuz în 2010, care nu a fost niciodată publicat. Firma a anunțat o amânare a publicării noului raport în noiembrie 2021, invocând „noi constatări obținute recent” care au necesitat o „revizuire intensivă”. Firma de avocatură din München a fost responsabilă anterior de întocmirea unui raport privind gestionarea cazurilor de abuz în Arhiepiscopia din Köln. După ce avocații care au consiliat Arhidieceza și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „deficiențele metodologice” ale studiului, Mons. Woelki l-a însărcinat pe prof. Björn Gercke, expert în drept penal din Köln, să redacteze un nou raport, publicat în martie 2021.
Cardinalul Marx i-a scris Papei Francisc în mai 2021, oferindu-se să demisioneze pe fondul consecințelor crizei abuzurilor clericale din Germania. Sfântul Părinte i-a refuzat demisia în luna iunie a aceluiași an. Mons. Marx este membru al Consiliului Cardinalilor Papei și coordonator al Consiliului Vaticanului pentru Economie. Până în 2020, a fost președinte al Conferinței Episcopale Germane. În aprilie 2021, Mons. Marx i-a cerut președintelui german Frank-Walter Steinmeier să nu îi acorde Crucea Federală de Merit, după un scandal în rândul avocaților supraviețuitorilor de abuzuri cu privire la această distincție. Fusese programat să primească Bundesverdienstkreuz, singura decorație federală din Germania, la Palatul Bellevue din Berlin. Cardinalul Marx a declarat că nu a vrut să atragă atenția în mod negativ asupra altor laureați.
Peter Bringmann-Henselder, membru al consiliului consultativ al persoanelor afectate din cadrul Arhidiecezei de Köln, l-a îndemnat pe președinte să dea distincția, invocând modul în care Cardinalul Marx a gestionat cazurile când a fost Episcop de Trier în perioada 2001-2007. Portalul web oficial al Bisericii Catolice din Germania a raportat în iunie 2021 că acțiunile Cardinalul Marx la Trier vor fi „investigate în mod cuprinzător” de către o comisie independentă, în numele Diecezei, care este condusă de Episcopul Stephan Ackermann din 2009. Arhidieceza de München, situată în Bavaria, în sudul Germaniei, datează din anul 739 d.C. Ea deservește peste 1,7 milioane de catolici în 758 de parohii, la o populație totală de 3,8 milioane de persoane. Din 1945, începutul perioadei acoperite de raport, Arhidieceza a fost condusă de Arhiepiscopii Michael von Faulhaber, Joseph Wendel, Julius Döpfner, Joseph Ratzinger, Friedrich Wetter și Reinhard Marx

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 535, Ultimul acces: 2025-03-22 13:12:56