18 misionarii ucisi in anul 2022 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

18 misionarii uciși în anul 2022

[2023-01-01]
În anul 2022, conform informațiilor adunate de Agenția Fides, au fost uciși în lume 18 de misionari și misionare: 12 preoți, 1 călugăr, 3 călugărițe, 1 seminarist, 1 laic. Repartiția continentală evidențiază că numărul cel mai ridicat se înregistrează în Africa, unde au fost uciși 9 misionari (7 preoți, 2 călugărițe), urmată de America Latină, cu 8 misionari uciși (4 preoți, 1 călugăr, 1 seminarist, 1 laic), apoi Asia, unde a fost ucis 1 preot. În ultimii ani, Africa și America se alternează pe primul loc în acest clasament tragic: din 2011 până în 2021, timp de 8 ani America și timp de 3 ani Africa (2018, 2019, 2021). Din 2001 până în 2021 totalul misionarilor uciși este de 526.

Lista anuală a Agenției Fides, de mult timp nu se referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci încearcă să înregistreze pe toți creștinii angajați în vreun fel în activitatea pastorală, morți în mod violent, nu în mod expres „din ură față de credință”. Pentru aceasta se preferă să nu se folosească termenul „martiri”, decât în semnificația sa etimologică de „martori”, pentru a nu intra în evaluarea pe care Biserica o va putea da eventual cu privire la unii dintre ei. În același mod folosim termenul „misionar” pentru toți botezații, conștienți c㠄în virtutea Botezului primit, fiecare membru al poporului lui Dumnezeu a devenit discipol misionar. Fiecare botezat, oricare ar fi funcția sa în Biserică și gradul de instruire a credinței sale, este un subiect activ de evanghelizare” (EG 120).
Puținele informații despre viața și despre circumstanțele care au provocat moartea violentă a acestor 18 misionari și misionare ne oferă imagini din viața zilnică, deși în contexte deosebit de dificile, marcate de violență, de mizerie, de lipsă de dreptate și de respect față de viața umană. Adesea au împărtășit aceeași soartă a misionarilor și alte persoane care nu erau cu ei. Preoți uciși în timp ce mergeau să celebreze Liturghia cu comunitatea pe care o conduceau, să frângă acea pâine și să consacre acel vin care aveau să fie hrană și viață pentru atâția credincioși. O călugăriță medic ucisă în timp ce era de gardă la centrul sanitare al Diecezei, gata să salveze viața altor persoane, și cine știe câte vieți a salvat deja în trecut. O soră ucisă în timpul unui asalt la adresa misiunii: în loc să se gândească să își salveze propria viață, s-a preocupat să meargă pentru a verifica să fie în siguranță viața tinerelor găzduite în dormitor. De asemenea un laic, lucrător pastoral, ucis în timp ce mergea la biserică, pentru a conduce o liturgie a Cuvântului pentru credincioșii din acea zonă, care nu aveau un preot rezident.
Martori și misionari ai vieții, cu viața lor, care au oferit până la sfârșit, total, gratuit, din recunoștință. așa cum a scris Papa Francisc în Mesajul pentru Ziua Misionară Mondială 2022, „discipolilor li se cere să trăiască viața personală în cheie de misiune: sunt trimiși de Isus în lume nu numai pentru a face misiunea, ci și mai ales pentru a trăi misiunea încredințată lor; nu numai pentru a da mărturie, ci și mai ales pentru a fi martori ai lui Cristos. Esența misiunii este mărturisirea lui Cristos, adică a vieții, pătimirii, morții și învierii din iubire față de Tatăl și față de omenire”.
Fără îndoială, „din iubire față de Tatăl și față de omenire” sora Maria de Coppi a petrecut aproape șaizeci de ani din viața sa în Mozambic, iar sora Luisa Dell’Orto douăzeci de ani în Haiti, unde a ajuns după ce a trăit vocația sa în Camerun și Madagascar. Tot așa cei doi iezuiți de optzeci de ani Javier Campos și Joaquín Mora au petrecut întreaga lor viață sacerdotală în Sierra Tarahumara, zona cea mai periculoasă din Mexic datorită violenței legate de traficul de droguri. La aceștia se alătură jertfa misionarilor și misionarelor mai tineri, care au împărtășit același spirit și aceeași angajare de vestire a Evangheliei în gesturile și în acțiunile de fiecare zi. „Misionarii lui Cristos nu sunt trimiși să se comunice pe ei înșiși, să arate calitățile și capacitățile lor convingătoare sau talentele lor manageriale. În schimb au onoarea preaînaltă de a-l oferi pe Cristos, în cuvinte și acțiuni, anunțând tuturor Vestea Bună a mântuirii sale cu bucurie și sinceritate, ca primii apostoli. De aceea, în ultimă analiză, adevăratul martor este «martirul», cel care își dă viața pentru Cristos, restituind darul de Sine însuși pe care l-a oferit El” (ibid.).
Din cei 18 misionari uciși în 2022, majoritatea preoți, numai trei erau născuți în națiuni diferite de cele în care au terminat viața pământească, toți trei apartenenți la institute călugărești misionare. Ceilalți au spălat cu sângele lor același pământ în care s-au născut, au crescut, s-au dăruit total Domnului în consacrare. Dacă odinioară erau considerați în pericol pentru viața misionarilor numai teritoriile așa-numite „de misiune”, unde vestirea Împărăției lui Dumnezeu, a dreptății, a adevărului și a demnității fiecărei ființe umane create după imaginea Tatălui expunea la pericole, astăzi în fiecare parte a lumii cel care îl vestește pe Cristos știe ce anume comportă această vestire.
Dar nu este vorba de naivitate, de nesăbuință sau dimpotrivă de exaltare. Misionarii și toți creștinii, mai ales în anumite locuri, atunci când acționează în situații și circumstanțe periculoase, face aceasta „din iubire față de Tatăl și față de omenire”, care depășește orice frică și șovăială. Din Crucea plantată pe Golgota în urmă cu două mii de ani, continuă să izvorască sângele lui Cristos, care și-a dăruit viața pentru noi. Sângele său udă toate continentele, și prin ofranda gratuită a atâtor frați și surori care astfel au făcut să crească întregi comunități, având certitudinea că viața lor nu s-a pierdut, ci a fost dăruită. „Cristos, Cristos înviat, este Cel pe care trebuie să îl mărturisim și a cărui viață trebuie să o împărtășim” (ibid.). (material al Agenției Fides, tradus mai în detaliu de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 632, Ultimul acces: 2024-10-07 10:30:02