Doua biserici din Iasi il au ca ocrotitor pe Sf. Ierarh Vasile cel Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Doua biserici din Iasi il au ca ocrotitor pe Sf. Ierarh Vasile cel Mare

[2008-01-01]
Biserica "Sf. Vasile cel Mare" din cartierul iesean Nicolina isi sarbatoreste hramul
Biserica "Sfantul Vasile cel Mare" din cartierul iesean Nicolina isi sarbatoreste astazi hramul. Ea este ctitorie a ieromonahului Vartolomei din anul 1813, in ultima perioada ea fiind renovata in totalitate, pictura fiind repusa in valoare. Biserica pastreaza multe obiecte de cult din secolul al XIX-lea. Adiacente corpului principal al bisericii, de ambele laturi, s-au zidit o capela mortuara si o casa de praznuire.
Biserica "Sf. Vasile cel Mare" din cartierul iesean Tatarasi se afla in sarbatoare
Cealalta biserica din Iasi cu acest hram este Biserica "Sfantul Vasile cel Mare" - Tatarasi, care a fost zidita in jurul anului 1760. In secolul al XIX-lea, biserica a apartinut breslei pescarilor, iar in prezent este biserica de parohie. Dintre obiectele de cult si cartile vechi din patrimoniul bisericii se remarca un exemplar al Cazaniei lui Varlaam din anul 1643, care are mai multe insemnari. In anul 1970 s-a pictat interiorul bisericii in tehnica fresco, iar in ultimii ani s-au facut lucrari de consolidare si renovare a bisericii.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 5283, Ultimul acces: 2022-11-28 00:12:23