Episcopul, figura cheie in pastoratia sanitara (II) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopul, figură cheie în pastorația sanitară (II)

[2008-01-11]
Agenția Zenit a publicat un amplu interviu cu Episcopul Jose Luis Redrado Marchite, O.H, secretarul Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sănătății. Acest interviu, în care prelatul indică în figura Episcopului cheia pentru întărirea unei pastorații sanitare capabilă să răspundă la necesitățile pastorale și sociale de astăzi, a apărut tradus de pr. Mihai Pătrașcu pe situl Diecezei de Iași, de unde îl preluăm serializat. Astăzi ultima parte.
- Orizontul de acțiune al dicasteriului dumneavoastră este foarte vast. Care sunt actualmente prioritățile sale?
- Persoanele care trebuie să acționeze în pastorație sunt înainte de toate episcopii. Am spus aceasta cu forță, pentru că episcopul, în dieceza sa, este succesorul apostolilor. Lui i-a fost dată misiunea de a evangheliza, a sfinți și a conduce. Pe Isus îl găsim mereu printre cei bolnavi; la fel pe apostoli. Am insistat încă de la început ca fiecare conferință episcopală să aibă un episcop responsabil cu pastorația sănătății, care să anime în fiecare țară grupuri de persoane dedicate pastorației sănătății în dieceze. Și acest lucru s-a răspândit foarte mult.
- Care sunt momentele acestei pastorații care reprezintă puncte de referință?
- Avem trei date privilegiate, în Biserică, în ceea ce privește sănătatea: scrisoarea apostolică "Salvifici doloris" (despre sensul creștin al suferinței umane) a lui Ioan Paul al II-lea, pe care ar trebui s-o citim în genunchi, care este din 11 februarie 1984. Exact după un an, a fost instituit acest dicasteriu. Și în anul 1992 a fost instituită Ziua Mondială a Bolnavului. Deci trei date cheie, ca punct de referință al pastorației sanitare.
Ziua Mondială a Bolnavului, încă din anul 1993, a fost celebrată în fiecare an într-o țară diferită; ultima la Seul (Coreea de Sud). Dar, începând de la aceasta, papa a indicat că Ziua Mondială va trebui să fie celebrată în felul următor: cu solemnitate la fiecare trei ani; în fiecare an la 11 februarie la nivelul Bisericii locale. Celebrarea solemnă trienală ne permite și să ne coordonăm cu Ziua Mondială a Tineretului - care se desfășoară în fiecare an în Biserica locală și la fiecare trei ani în formă solemnă - și cu Întâlnirea mondială a familiei, ultima desfășurându-se în orașul spaniol Valencia. Deci ne vom pregăti și vom încuraja Bisericile locale pentru că Ziua Bolnavului a fost și este o mare binecuvântare pentru pastorația sanitară: a trezit enorm această muncă, promovând mult lumea bolnavilor.
- Ce alte obiective se profilează în acest moment în dicasteriul pentru pastorația sănătății?
- Continuă să fie foarte importantă prezența Bisericii alături de bolnavii de SIDA și alături de cei care se află în fază terminală. Nu aș vrea, la sfârșitul vieții, să fiu cu cineva care nu știe să însoțească. Este necesar ca bolnavii terminali să fie însoțiți de persoane în măsură să înțeleagă situația, pentru că tocmai un moment final și decisiv cu este acela poate schimba viața multor bolnavi.
Deci, o altă provocare ce se prezintă pentru pastorația sănătății și pe care dicasteriul nostru este angajat s-o ducă mai departe este formarea persoanelor care-i însoțesc pe bolnavi: preoți, călugări, călugărițe și laici pregătiți pentru serviciile pastorale în spitale sau în parohii, pentru a-i asista pe cei bolnavi. Nu este o muncă ușoară. Este necesară o formare de bază și o formare specializată. Pentru aceasta apar centre de specializare în pastorația sănătății. Este necesar și un voluntariat corespunzător acestei realități, pentru că nu se poate sluji lumea bolnavilor doar cu intenții bune; este vorba de un context complex care cere pregătire.
Un alt aspect esențial este programarea serviciilor pastorale, pentru a le orienta să dea un răspuns nu numai necesităților momentului. Echipa pentru pastorația sănătății dintr-un spital trebuie să fie integrată cu toate activitățile centrului. Și, insist, nu este vorba numai de a-i îngriji pe bolnavi, ci de a intra în contact cu tot personalul sanitar. Este fundamental și a ști să se plaseze, ceea ce nu e ușor, într-o lume așa de complexă cum este cea spitalicească, într-o medicină care este tot mai tehnicizată, și a ști să alimenteze alte valori cum sunt cele ale unei umanizări, cu o atenție deosebită față de bioetică. Toate acestea necesită formare. S-a făcut mult, dar mai rămâne mult de făcut.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1518, Ultimul acces: 2023-12-08 13:09:51