379 de ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului Moldovei, Anastasie Crimca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

379 de ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului Moldovei, Anastasie Crimca

[2008-01-19]
Se implinesc astazi 379 de ani de la trecerea la cele vesnice a fostului mitropolit al Moldovei, Anastasie Crimca. Nascut in anul 1560, la Suceava, a fost pentru scurt timp episcop al Radautilor, apoi episcop de Roman, iar din 1608 si pana in 1629, cu o intrerupere de doi ani, a fost mitropolit al Moldovei. A trecut la cele vesnice la data de 19 ianuarie 1629. Mai multe detalii despre viata mitropolitului Anastasie Crimca am aflat de la pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa 'Dumitru Staniloae' din Iasi: 'Nascut in a II-a jumatate a veacului al XVI-lea, intr-o familie de negustori din Suceava, Anastasie Crimca, Ilie cum se numea din botez, a urmat o scoala slavoneasca la una din manastirile Moldovei, probabil la Putna, unde se va si calugari. A fost episcop de Radauti pentru doua luni si jumatate, intr-o vreme mai speciala, si anume in timpul in care Mihai Viteazul a realizat pentru prima oara unirea tuturor romanilor. Pentru aproape doi ani de zile a fost ierarh al Romanului, iar intre anii 1608 - 1629, cu o intrerupere de doi ani de zile, a fost intaistatator al Bisericii din Moldova'.
De asemenea, parintele prodecan Ion Vicovan ne-a spus si prin ce s-a remarcat mitropolitul Anastasie Crimca de-a lungul vietii sale: 'A fost un indrumator al vietii bisericesti. Fiind un monah desavarsit, el a fost preocupat de ridicarea nivelului de viata religios-morala a tuturor pastoritilor, insemnand preoti, monahi si credinciosi. Din acest motiv el a organizat si a condus un sinod in anul 1629, la care au participat si ceilalti ierarhi din Moldova, in care a luat unele masuri in vederea imbunatatirii vietii religios-morale a pastoritilor. Apoi, s-a remarcat prin activitatea sa sociala deosebita. El a pus bazele celei dintai bolnite consemnate in istorie, desi au fost si altele inainte, in Moldova, la ctitoria sa de langa Suceava, la Dragomirna, unde a ridicat o bisericuta. Apoi, la anul 1617, a ridicat cel dintai spital organizat din Moldova, din Tarile Romane, in general. S-a remarcat prin ctitoriile sale. In mod deosebit a ramas in istoria arhitecturii din Moldova, prin aceea ca a ridicat, intre 1602 - 1606, Manastirea Dragomirna, cu o arhitectura cu totul deosebita, cu hramul 'Pogorarea Duhului Sfant'.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1074, Ultimul acces: 2024-04-09 09:45:51