Un nou Episcop cu doctorat: PS dr. Florentin Crihalmeanu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Un nou Episcop cu doctorat: PS dr. Florentin Crihălmeanu

[2005-07-28]
Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla a susținut la începutul acestei luni teza de doctorat cu titlul "Focul Spiritului Sfânt. Fpt. Ap. 2,1-4, de la arhitipologie la rugăciunea liturgică" - "Fuoco dello Spirito Santo. AT 2, 1-4, dall`archetopologia alla preghiera liturgica". Evenimentul care i-a adus titlul de doctor Episcopului greco-catolic a avut loc la 7 iulie, în Sala NewMan a Facultății de Teologie din cadrul Universității Pontificia Universitas Urbaniana, comisia de examinare fiind formată din profesorii Ambrogio Spreafico, Giovani Deiana și Manel Nin. Au asistat la susținerea tezei de doctorat studenți ai Colegiului "Pio Romeno", precum și preoți și credincioși, în special români.

Departamentul mass-media al Eparhiei de Cluj-Gherla a pus la dispoziția presei "Concluzia generală a tezei de doctorat", sub semnătura PS Florentin. Cităm câteva fragmente: "Metafora simbolică `Focul Spiritului Sfânt` posedă un profund simbolism teologic și constituie o amplă și complexă sinteză de reflexii ce apare în creștinismul primitiv, dar își întinde rădăcinile până la tezaurul miturilor și riturilor religiilor Orientului apropiat antic. După un arc de timp de mai mult de două milenii se regăsește înfloritoare în Oficiul liturgic bizantin (în rânduiala Liturghiei bizantine). Încercând să punctăm principalele momente ale acestui itinerar, am pornit cercetarea trecând în revistă principalele religii ale Orientului apropiat și am concluzionat că nu se pot exclude influxuri de importanță mică din diferite culturi, dar `humus`-ul pe care s-a dezvoltat creștinismul primitiv rămâne iudaismul de la începutul erei creștine."

"Analizând pericopa biblică Fapte 2,1-4, despre coborârea `Focului Spiritului Sfânt` asupra Apostolilor la Rusalii, suntem conduși spre universul simbolic biblic al Vechiului Testament, al literaturii intertestamentare și al Noului Testament, pentru a descoperi teme în care "focul" este în conexiune cu Divinitatea. Suntem astfel conduși spre momentele importante, reprezentative, ale istoriei lui Dumnezeu cu Poporul Său (teofanii, viziuni profetice, revelații, acte cultuale, etc.). Unul dintre evenimentele fundamentale pentru istoria Poporului lui Dumnezeu este teofania de pe muntele Sinai. O recitire a evenimentului menționat în textele biblice și intertestamentare ne descoperă un material bogat și variat, care ne ajută să trasăm un posibil itinerar al reflexiei teologice asupra metaforei amintite. Cuvântul lui Dumnezeu - foc, se desparte, pentru a-i atinge pe toți, apoi devine limbaj articulat, aprinde credința și transformă în binevestitori ai `faptelor minunate ale lui Dumnezeu` . Pentru a înțelege schimbarea arhetipală de la Cuvânt la Spirit Sfânt urmărim evoluția istorică a Sărbătorii de Rusalii și pătrundem în universul simbolic celebrativ al Liturgiei bizantine care confirmă asimilarea acestei schimbări."

"În concluzie, putem afirma că metafora simbolică Focul Spiritului Sfânt încolțește în creștinismul primitiv, dar rădăcinile ei se întind în mediul iudaic și reprezintă evoluția unui arhetip (fundamental legat cu istoria Poporului lui Dumnezeu), care într-o anumită împrejurare istorică și cultuală a fost substituit de un altul care, la momentul respectiv, răspundea mai bine necesităților cultuale ale noului Popor al lui Dumnezeu, legat și el de un eveniment istoric fundamental pentru Biserica creștină: coborârea Spiritului Sfânt în forma limbilor "ca de foc" la Rusalii. Recunoaștem aici un regressus ad uterum (M. Eliade), o reîntoarcere periodică la origini, prin regândirea, reluarea, remeditarea, arhetipurilor fundamentale din istoria credințelor religioase, pentru a putea răspunde dinamismului credinței (în contextul istoriei unei lumi dinamice) și mai apoi asumarea acestora la nivel spiritual în cadrul cultului liturgic. Astfel, botezul consacrant cu Focul Spiritului Sfânt (Mt 3,11; Lc 3,16) transformă primitorii limbilor de foc în binevestitori, propovăduitori fervenți și asidui ai Cuvântului Divin. Focul devorant al Spiritului a devenit, pe buzele lor, Focul luminător al Cuvântului lui Dumnezeu. Limbajul unic, inteligibil de către toți oamenii de pretutindeni, care au inima deschisă auzului credinței: IUBIREA Tatălui care prin Fiul coboară în inimile noastre; Focul Spiritului Sfânt care pătrunde, rămâne, aprinde și apoi se comunică aprinzând, purificând și sfințind lumea întreagă."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1860, Ultimul acces: 2025-04-24 15:48:06