Magii au trait unitatea dintre ratiune si credinta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Magii au trăit unitatea dintre rațiune și credință

[2010-01-06]
În ziua de miercuri, 6 ianuarie 2010, sărbătoarea Epifaniei, la amiază, Papa Benedict al XVI-lea a recitat rugăciunea Angelus împreună cu credincioșii reuniți în Piața San Pietro, între care s-au numărat și participanții la parada istorico-folclorică de Epifanie, inspirată în acest an de tradițiile din orașele Alatri, Fiuggi și Vico nel Lazio. După rugăciunea Angelus, Papa a amintit faptul că în sărbătoarea Epifaniei are loc și Ziua Misionară a Copiilor, cu motoul "Copiii îi ajută pe copii". "Promovată de venerabilul Papă Pius al XII-lea în 1950, această inițiativă îi educă pe copii la a-și forma o mentalitate deschisă față de lume și la a fi solidari cu cei de vârsta lor mai puțin avantajați". Vă oferim alocuțiunea Sfântului Părinte înainte de rugăciune.
Dragi frați și surori!
Celebrăm astăzi marea sărbătoare a Epifaniei, misterul Manifestării Domnului tuturor neamurilor, reprezentate de Magi, veniți din Orient pentru a-l adora pe Regele Iudeilor (cf. Matei 2,1-2). Evanghelistul Matei, care relatează evenimentul, subliniază că ei au sosit până la Ierusalim urmărind steaua, văzută de departe la răsărirea ei și interpretată ca și semn al nașterii Regelui anunțat de profeți, adică a lui Mesia. Ajunși, însă, la Ierusalim, Magii au avut nevoie de indicațiile preoților și ale cărturarilor pentru a cunoaște cu exactitate locul unde să se ducă, adică la Betleem, orașul lui David (cf. Matei 2,5-6; Miheia 5,1). Steaua și Sfintele Scripturi au fost două lumini care au ghidat drumul Magilor, care ne apar ca și modele ale căutătorilor autentici ai adevărului.
Ei erau înțelepți, care cercetau astrele și cunoșteau istoria popoarelor. Erau oameni de știință într-un sens mai larg, care observau cosmosul considerându-l aproape ca și o mare carte plină de semne și de mesaje divine pentru om. Știința lor, de aceea, departe de a fi autosuficientă, era deschisă la ulterioare revelații și apeluri divine. Într-adevăr, nu s-au rușinat să ceară instrucțiuni capilor religioși ai Iudeilor. Ar fi putut spune: să facem singuri, nu avem nevoie de nimeni, evitând, după mentalitatea noastră de astăzi, orice "contaminare" între știință și Cuvântul lui Dumnezeu. În schimb Magii ascultă profețiile și le primesc; și, imediat, reiau drumul către Betleem, văzând din nou steaua, aproape ca și o confirmare a perfectei armonii dintre cercetarea omenească și Adevărul dumnezeiesc, o armonie care a umplut de bucurie inimile lor de autentici înțelepți (cf. Matei 2,10). Culmea itinerariului lor de cercetare a fost când s-au găsit în fața "pruncului cu Maria mama sa" (Matei 2,11). Spune Evanghelia: "căzând la pământ, s-au închinat lui". Ar fi putut să rămână decepționați, mai mult, scandalizați. În schimb, ca și adevărați înțelepți, sunt deschiși misterului care se manifestă într-o manieră surprinzătoare; și cu darurile lor simbolice demonstrează că recunosc în Isus pe Regele și Fiul lui Dumnezeu. Tocmai în acel gest se împlinesc profețiile mesianice care anunță omagiul popoarelor față de Dumnezeul lui Israel.
O ultimă particularitate confirmă, în Magi, unitatea dintre rațiune și credință: este faptul că "luând înștiințare în vis să nu se întoarcă la Irod, pe altă cale s-au dus în țara lor" (Matei 2,12). Ar fi fost natural să se întoarcă la Ierusalim, în palatul lui Irod și în Templu, pentru a face cunoscută descoperirea lor. În schimb, Magii, care l-au ales ca suveran al lor pe Prunc, îl păstrează în ascuns, după stilul Mariei, sau mai bine spus al lui Dumnezeu însuși și, la fel cum au apărut, dispar în liniște, mulțumiți, dar și schimbați în inimă de întâlnirea cu Adevărul. Descoperiseră un nou chip al lui Dumnezeu, o nouă regalitate: aceea a iubirii. Să ne ajute Fecioara Maria, model al adevăratei înțelepciuni, să fim căutători autentici ai adevărului lui Dumnezeu, capabili de a trăi întotdeauna profunda armonie care este între rațiune și credință, știință și revelație.
Există o videoștire asociată. Ea poate fi văzută însă doar online. Click aici.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1690, Ultimul acces: 2025-01-12 11:51:18