Hram la Manastirea Ciresoaia, de sarbatoarea Sfantului Cuvios Eftimie cel Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hram la Mănăstirea Cireșoaia, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare

[2010-01-21]

Biserica Ortodoxă l-a prăznuit ieri, 20 ianuarie 2010, pe Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare. Singura biserică din Mitropolia Moldovei și Bucovinei închinată acestui sfânt, aflată în Târgu Ocna, și-a serbat ieri hramul. Biserica „Sf. Cuv. Eftimie cel Mare“ a fost ridicată în urmă cu nouă ani, la inițiativa protos. Claudiu Constantin Panțâru, starețul mănăstirii, informează cotidianul Ziarul Lumina.
Credincioșii de pe Valea Trotușului au participat ieri la hramul Mănăstirii Cireșoaia. În biserica închinată Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare s-a săvârșit, marți seara, slujba Privegherii, iar în ziua de hram - slujba Sfintei Liturghii, la finalul căreia a avut loc Parastasul pentru eroii neamului căzuți la datorie pe aceste meleaguri, în timpul Primului Război Mondial. „Slujba Vecerniei unită cu Litia și Utrenia au fost săvârșite de un sobor de preoți și diaconi care au cerut ajutorul Sfântului Eftimie cel Mare, patronul acestui așezământ. Miercuri dimineață (n.r. - ieri) s-a oficiat slujba Ceasurilor, după care a urmat Acatistul și Sfânta Liturghie, săvârșită de un sobor de preoți condus de pr. Ștefan Curcuță, slujitor la Biserica «Sf. Nicolae» din Onești. La final, a avut loc slujba Parastasului pentru eroii căzuți, pe aceste locuri, pentru apărarea patriei și reîntregirea neamului omenesc. Așa cum este tradiția, toți credincioșii prezenți au participat la agapa frățească“, a declarat protos. Claudiu Constantin Panțâru.
Mănăstire înființată pentru a întreține cultul eroilor în zonă
Mănăstirea „Sf. Cuv. Eftimie cel Mare“ - Cireșoaia a fost înființată pe 1 ianuarie 2000, în Târgu-Ocna, la punctul numit Cireșoaia, în partea de vest a cartierului Poieni, la o altitudine de 600 de metri, înscriindu-se în aceeași curbă de nivel cu Mănăstirea „Măgura Ocnei“. De numele Cireșoaiei se leagă amintirea luptelor sângeroase ale Regimentului 27 Infanterie Bacău și a glorioaselor atacuri ale Vânătorilor de Munte din timpul Primului Război Mondial. Monumentele de la Coșna, Cireșoaia, Măgura, cimitirele de la Poieni și de la Biserica „Sfântul Nicolae“ sunt mărturia recunoștinței generațiilor care au urmat față de jertfa celor 14.000 de ostași căzuți în vara anului 1917 pentru apărarea gliei străbune. Scopul pentru care a fost ridicată biserica Mănăstirii Cireșoaia a fost acela de a omagia și a întreține cultul eroilor în zona Cireșoaia. Terenul pe care se află Biserica „Sf. Cuv. Eftimie cel Mare“ a fost sfințit pe 18 iunie 2000. La acest eveniment a participat un sobor numeros de preoți și credincioși de pe Valea Trotușului. În luna octombrie a aceluiași an a fost săvârșită, pentru prima dată, slujba Sfintei Liturghii în acest sfânt lăcaș, iar pe 20 ianuarie 2001, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a oficiat slujba de hram. Anul acesta, după ce se vor finaliza lucrările în interior, sfântul lăcaș va fi târnosit.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1528, Ultimul acces: 2025-01-15 19:26:06