Irlanda: o dezbatere matura despre rolul Bisericii Catolice in societate - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Irlanda: o dezbatere matură despre rolul Bisericii Catolice în societate

[2012-01-05]
Arhiepiscop de Dublin dorește inițierea unei dezbateri mature despre rolul credinței în societate, cu evitarea reprezentării caricaturale a religiei, dar și recunoașterea faptului că, în ciuda scandalurilor, contribuția Bisericii în Irlanda a fost în ansamblu pozitivă. Acesta îndemnul pentru 2012 a fost exprimat de Mons. Diarmuid Martin, primatul Irlandei, la predica din cadrul Liturghiei celebrate la 1 ianuarie, în Catedrala capitalei, cu participarea premierului Enda Kenny, a mai multor miniștri și parlamentari, informează Radio Vatican.
În cuvântul său, Mons. Martin a amintit că "Biserica Catolică reprezintă credința majorității irlandezilor" și "a avut o influență determinantă asupra valorilor care mențin intact țesutul social" al țării. Cu toate acestea, a continuat, "astăzi există o nouă situație care cere un nou mod de interacțiune între Biserică și Stat: credința în Isus Cristos nu poate fi impusă nimănui", pentru că ori de câte ori "se încearcă impunerea unei credințe", aceasta este denaturată. Chiar dacă au existat "momente întunecate în istoria Bisericii Catolice", în care unii dintre membrii ei au abuzat de mandatul primit - a continuat prelatul, citat de cotidianul "The Irish Catholic" - "contribuția credincioșilor și a Bisericii ca instituție la progresul Irlandei și la cultura societății irlandeze a fost în ansamblu pozitivă".
Și tocmai "aspectele pozitive ale trecutului ar trebui să constituie baza unui dialog matur și deschis viitorului dintre Biserică și cultura irlandeză". Arhiepiscopul a recunoscut faptul că criticile sau chiar "respingerea Bisericii Catolice și a ceea ce aceasta reprezintă", sunt uneori întemeiate. Dar, a spus mai departe, "critica este un lucru diferit de o caricatură negativă și cinică despre credința creștină". "Ridiculizarea religiei nu folosește la construirea unor valori durabile într-o societate" iar "o societate care caută numai răspunsuri imediate este cea mai puțin adaptată la edificarea acestor valori". Inițierea unui astfel de dialog, a încheiat Arhiepiscopul de Dublin, cere și o "reînnoire interioară" din partea Bisericii. În acest sens, apropiatul Congres Euharistic Internațional de la Dublin trebuie să fie pentru catolicii irlandezi o ocazie de "reflecție despre ce înseamnă credința în Isus Cristos pentru viața societății de astăzi".
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4373, Ultimul acces: 2023-05-26 20:09:31