Urarea Papei pentru omenire la inceput de an - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Urarea Papei pentru omenire la început de an

[2012-01-03]
În dimineața zilei de duminică, 1 ianuarie 2012, Solemnitatea Sf. Maria, Născătoare de Dumnezeu, și totodată Ziua Mondială pentru Pace, Papa Benedict al XVI-lea a celebrat Sfânta Liturghie în Bazilica San Pietro. Pontiful a invocat la binecuvântarea lui Dumnezeu asupra lumii, spunând: "În prima zi a anului, liturgia face să răsune în toată Biserica răspândită în lume vechea binecuvântare sacerdotală, pe care am ascultat-o în prima lectură: 'Să te binecuvânteze Domnul și să te păzească. Domnul să-și lumineze fața asupra ta și să se îndure de tine. Domnul să-și îndrepte fața către tine și să-ți dăruiască pacea'".
"Este o triplă urare plină de lumină, care provine din repetarea numelui lui Dumnezeu, și din imaginea feței Sale. Pentru a fi binecuvântați, trebuie să stăm în prezența lui Dumnezeu, să primim asupra noastră numele Său și să rămânem în conul de lumină care pornește de pe Fața Sa, în spațiul luminat de privirea Sa, care răspândește har și pace". În Liturghia de la început de an, Papa Benedict al XVI-lea a făcut așadar urările sale pentru omenirea care caută pacea, care aspiră la dreptate și dorește iubire: să trăiască aceeași experiență ca și păstorii din Betleem, "a sta în prezența lui Dumnezeu, a binecuvântării Sale, nu în sala unui palat maiestuos, în fața unui mare suveran, ci într-un grajd, în fața unui 'prunc așezat în iesle'", tocmai pentru că "de la acel Prunc iradiază o lumină nouă, care strălucește în întunericul nopții".
"De la El vine binecuvântarea: de la numele Său - Isus, care înseamnă 'Dumnezeu mântuiește' - și de la fața Sa umană, în care Dumnezeu, Atotputernicul Domn al cerului și al pământului, a dorit să se întrupeze, să ascundă gloria Sa sub vălul cărnii noastre, pentru a ne revela pe deplin bunătatea Sa". Papa a invitat așadar la a-l primi pe Isus, adevărata pace, prin intermediul Mariei, "care l-a primit pe Isus în ea și l-a adus pe lume pentru toată familia umană". "Ea este cea 'binecuvântată între femei'. Toată viața ei este în lumina Domnului, în raza de acțiune a numelui și a feței lui Dumnezeu, întrupate în Isus, 'rodul binecuvântat al sânului [ei]'. Așa ne-o prezintă Evanghelia lui Luca: în întregime dedicată să păstreze și să mediteze în inima ei fiecare lucru care se referă la fiul ei, Isus".
Papa Benedict al XVI-lea s-a oprit apoi asupra temei Zilei Mondiale a Păcii: "Educarea tinerilor la dreptate și la pace". "Este o îndatorire care îi privește pe toți; familia umană, după tragediile celor două mai războaie mondiale, a demonstrat că este tot mai mult conștientă de acest lucru". A educa astăzi este însă o provocare, cel puțin din două motive, a precizat Papa: "În primul rând, pentru că în era actuală, puternic caracterizată de mentalitatea tehnologică, a educa și nu numai a instrui este o alegere; în al doilea rând, deoarece cultura relativistă pune o problemă radicală: mai are sens a educa? Și apoi, a educa la ce anume?" Pentru tineri, "este indispensabil a învăța valoarea și metoda conviețuirii pașnice, a respectului reciproc, a dialogului și a înțelegerii. Tinerii sunt prin natura lor deschiși la aceste atitudini, dar tocmai realitatea socială în care cresc poate să îi facă să gândească și să acționeze în mod opus, chiar intolerant și violent".
"Numai o educație solidă a conștiinței lor poate să îi pună la adăpost în fața acestor riscuri și să îi facă apți să lupte mereu bazându-se doar pe forța adevărului și a binelui. Această educație pornește din familie și se dezvoltă în școală și în celelalte experiențe de formare. Este vorba esențialmente de a-i ajuta pe copii, pe tineri, pe adolescenți, să dezvolte o personalitate care să unească un profund simț al dreptății cu respectarea celuilalt, cu capacitatea de a înfrunta conflictele fără agresiune, cu forța interioară de a mărturisi binele chiar și atunci când presupune sacrificiu, cu iertarea și reconcilierea. Așa vor putea deveni bărbați și femei într-adevăr pașnici și făcători de pace."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 3545, Ultimul acces: 2022-07-06 07:30:07